Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αποφασισμένος να σηματοδοτήσει το τέλος του μνημονίου στην Ελλάδα, σε συμφωνία με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, είναι ο Αντώνης Σαμαράς, έστω κι αν η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί την ύπαρξη μίας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης ως κάλυψη έναντι των αγορών. 

Το σημαντικότερο είναι ότι η Αθήνα, μαζί με τη γραμμή, θα πρέπει να υιοθετήσει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο (σ.σ. ο Αντ. Σαμαράς έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη διατήρησης πλεονασμάτων) όσο και σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα, το ασφαλιστικό, το οποίο η Αθήνα επιθυμεί να θέσει εκτός συζήτησης με την τρόικα σε αυτή τη φάση, μπορεί κάλλιστα να περιλαμβάνεται (και θα περιλαμβάνεται) στο ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας σχέδιο ανάπτυξης για τα προσεχή έτη. 

Παράλληλα, η Κομισιόν θα διατηρεί εποπτεία επί της Ελλάδας, όπως και στα υπόλοιπα κράτη που βρίσκονται σε επιτήρηση λόγω υψηλού ελλείμματος ή γιατί εξήλθαν από πρόγραμμα, ενώ το ΔΝΤ προτείνεται να έχει μόνον ρόλο τεχνικού συμβούλου, χωρίς να διαθέσει δηλαδή κεφάλαια για την Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς, που χθες έκανε λόγο για στενή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές με ζητούμενο «τη συνετή έξοδο της Ελλάδας προς την κανονικότητα», επιδιώκει να χρησιμοποιηθούν τα, όπως όλα δείχνουν, αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέου τύπου χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα, που δεν θα περιλαμβάνει δηλαδή απαραιτήτως του όρους που σήμερα προβλέπονται στο καταστατικό που ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Από τις Βρυξέλλες δηλωνόταν χθες η κυβερνητική αισιοδοξία ότι ενδεχομένως δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου τα εν λόγω κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και, συνεπώς, όπως έχει γράψει το Newpost, θα επιστραφούν προκειμένου να αφαιρεθούν από το χρέος αλλά παράλληλα θα μείνουν, εν αναμονή, στη διάθεση της Ελλάδας. 

Η παράμετρος που εισάγεται στη συζήτηση από πλευράς Βρυξελλών αφορά στις προϋποθέσεις ενεργοποίησης της γραμμής χάριν της Ελλάδας. Δηλώνεται, εν προκειμένω, ότι τα κεφάλαια θα βρίσκονται στη διάθεση της χώρας εάν αυτή αποκλειστεί, χωρίς δική της ευθύνη από τις αγορές. Με άλλα λόγια, και με τις αγορές καχύποπτες, μία ενδεχόμενη επιθετική κίνηση έναντι της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλεται στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλό αποκλεισμό από τις αγορές και τον ευρωμηχανισμό. Αυτό δεν αφορά τόσο στην παρούσα κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως δηλώνει ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με προσεκτικές κινήσεις ελάφρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά σε μία μελλοντική (πχ του ΣΥΡΙΖΑ) που θα επιδιώξει ανατροπή των συμφωνηθέντων. 

Όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές κοντά στον Πρωθυπουργό, η τεχνική συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει ήδη προχωρήσει. Ωστόσο, προϋπόθεση για να καταλήξει σε ένα δια ταύτα είναι να ολοκληρωθεί νωρίτερα η αξιολόγηση της τρόικας...