current views are: 1

24 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση04:27

ΣΥΡΙΖΑ: Παγίδες και ασάφειες στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τα κενά, τις παραλήψεις και τις παγίδες  της νέας νομοθετικής ρύθμισης για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου που κατέθεσε  η κυβέρνηση στην Βουλή. 

Δημοσίευση 04:27’
αρθρο-newpost

Τα κενά, τις παραλήψεις και τις παγίδες  της νέας νομοθετικής ρύθμισης για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου που κατέθεσε  η κυβέρνηση στην Βουλή. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Τα κενά, τις παραλήψεις και τις παγίδες της νέας νομοθετικής ρύθμισης για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου που κατέθεσε  η κυβέρνηση στην Βουλή. 

Έπειτα από πάμπολλες καθυστερήσεις και από την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε πρόσφατα για τη ρύθμιση οφειλών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει προς ψήφιση σχετική τροπολογία λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου . Η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση είναι μεν ευνοϊκότερη από την υφιστάμενη, η οποία επί της ουσίας έχει αποτύχει καθώς ελάχιστοι οφειλέτες έχουν υπαχθεί σε αυτή . Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης δεν επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που συνεχίζουν να αυξάνονται, ούτε και για την ανακούφιση των χιλιάδων πολιτών που χρωστούν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη εντοπίσει κάποια σημεία τα οποία επιδέχονται ερμηνειών ή κρύβουν παγίδες για τους πολίτες. «Για παράδειγμα μέσα στην σχετική πρόταση της κυβέρνησης  αναφέρεται ότι ο πολίτης από την στιγμή που θα μπει στην ρύθμιση δεν θα πρέπει να ξαναδημιουργήσει χρέη για τα επόμενα οκτώ χρόνια αλλιώς να ακυρώσει τον διακανονισμό λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Με άλλα λόγια η κυβερνητική πρόταση απαγορεύει στους πολίτες να έχουν χρέη στην στιγμή που η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί για άλλα δυο χρόνια και η ανεργία έχει φτάσει σχεδόν το 30% . 

Η πρόταση δεν λύνει το πρόβλημα επισημαίνει ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τα σημεία παγίδες της πρότασης:

  • Συνεχίζεται η επιβολή επιτοκίου στο ποσό της οφειλής, ενώ και οι περικοπές στις προσαυξήσεις μειώνονται όσο αυξάνονται οι δόσεις. Με άλλα λόγια, αυτοί που χρειάζονται περισσότερες δόσεις, οι πιο ευάλωτοι σήμερα, θα καταβάλλουν τελικά υψηλότερο ποσό.
  • Δεν συνδέεται το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Μπορεί έτσι δύο οφειλέτες με διαφορετικό εισόδημα να πληρώνουν το ίδιο ποσό δόσης.  

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια τροπολογία επιβάλλεται και νέο μέτρο – η συνέχιση της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα επόμενα 2 χρόνια. 

Η Πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά με καλύτερο τρόπο στo πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς βασική φιλοσοφία της είναι η σύνδεση των δόσεων με το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη, χωρίς την επιβολή επιτοκίου. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα δοθεί σημαντική ανάσα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, αλλά και θα ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.


σχετικα αρθρα