Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Συναγερμός έχει σημάνει ακόμα και στην Άγκυρα από την κίνηση «ρουα- ματ» στην οποία προβαίνει προγραμματισμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο για να αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου.

Την ώρα που θα περίμενε κανείς να ετοιμάζει τις βαλίτσες του ,εκείνος αιφνιδιάζοντας τους πάντες έχει προγραμματίσει, δύο μέρες μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, την διεξαγωγή της διακλαδικής άσκησης «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» στην οποία επίσημος προσκεκλημένος θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δίπλα θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς. Το ότι και φέτος θα παρακολουθήσει την ίδια άσκηση ο πρωθυπουργός  ίσως να μην είναι τυχαίο  γεγονός. Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, που υπουργός Εθνικής Άμυνας πετυχαίνει να παρακολουθήσει άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων μας, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Και μόνο η παρουσία του εδώ έχει μεγάλο ειδικό βάρος όχι μόνο στη στρατιωτική διπλωματία αλλά στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, που δεν επιδέχονται διάψευση , η διακλαδική άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» θα παρουσιάσει την ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο το μέγεθός τους. Γι αυτό και το Πεντάγωνο δουλεύει «πυρετωδώς» ώστε όλα να πάνε όπως προγραμματίζονται στην άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ».

Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλει να υπογραμμίσει στη Συμμαχία ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ένα κράτος σταθερότητας και αποτελεί ένα μεγάλο ανάχωμα στις αποσταθεροποιητικές τάσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Από την Ουκρανία και το Κόμπανι έως τη Λιβύη. Τώρα απειλεί και η Άγκυρα να δημιουργήσει ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ επιδεινώνοντας την όλη κατάσταση. Η επίσκεψη αυτή του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στη δεδομένη στιγμή κρίνεται, από τους αναλυτές, ως κίνηση ρουά-ματ του Αβραμόπουλου. 

Ο υπουργός θα υπογραμμίσει ,με τον τρόπο που ενδείκνυται, τον πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της ελλάδος στην περιοχή. Η πρόσκληση αυτή του νέου Γενικού Γραμματέα του Νάτο και η αποδοχή του να παρακολουθήσει την ελληνική διακλαδική μεγάλη άσκηση στο Αιγαίο ,όπως ήταν αναμενόμενο θορύβησε τους Τούρκους στρατηγούς για πολλούς λόγους.

Πριν φύγει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τέλος του μηνός για το Στρασβούργο, αφήνει στο διάδοχό του σημαντική παρακαταθήκη τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στη στρατιωτική διπλωματία.