Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε πως στη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να ενταχθούν 215.839 αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις ενώ μόνο 858 επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός γιατί ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ σε οφειλές.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «μετά το πεντάμηνο δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Το κράτος πρέπει να κάνει νέο ξεκίνημα. Πρέπει να πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές.».

«Ο χρόνος που φέραμε τη ρύθμιση, είναι ο πιο κατάλληλος γιατί τώρα η οικονομία κάνει στροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη και η ρύθμιση είναι η διαχωριστική γραμμή από το χθες με το αύριο», είπε.

Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί μια ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναφερόμενος, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στο περιεχόμενο της τροπολογίας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Επίσης προανήγγειλε ρυθμίσεις για τους μεγαλοοφειλέτες

Την αποτροπή της παρακράτησης κοινοτικών άμεσων ενισχύσεων, επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων, για χρέη των αγροτών προς τους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς, ζήτησαν με δική τους τροπολογία 21 βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος κάλεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό προσωπικα να δεσμευτούν για περαιτέρω ρυθμίσεις τόσο σε φορολογικά θέματα των επιχειρήσεων όσο και για τον ΕΝΦΙΑ, ώστε όπως είπε να αποκατασταθούν, τα λάθη και οι αδικίες. 

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ερώτηση που έχουν καταθέσει 24  βουλευτές και με την οποία καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να σταματήσουν την παρακράτηση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ και υποστηρίζουν ότι «είναι παράδοξο αν όχι παράλογο να κατατίθεται η ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών σε 72 και 100 δόσεις και την ίδια στιγμή να τους παρακρατείται προκαταβολικά και εφάπαξ ο φετινός φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ». 

Ο κ. Ευάγγελος Μπασιάκος βουλευτής της ΝΔ, αναφέρηκε και σε μια σειρά άλλες ρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθουν όπως είναι τα χρέη κυρίως από στεγαστικά δάνεια προς τις τράπεες, αλλά και τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ. 
 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ στην απογευματινή ψηφοφορία θα δηλώσει παρών. 

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και περιλαμβάνεται στο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και άλλες διατάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι ορίζει τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν: 

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)
β) Έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό  (90%)  
γ) Έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις,  
δ) Έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)  
ε) Έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)  
στ) Έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)
ζ) Έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)
η) Έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) 

Στη ρύθμιση υπάγονται ληξιπρόθεσμες έως 1.000.000 ευρώ, έπειτα από αίτηση η οποία υποβάλλεται στις εφορίες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015, ενώ η μηνιαία δόση ξεκινά από τα 50 ευρώ. 

Όποιος ενδιαφέρεται να μπει στη ρύθμιση πρέπει να είναι φορολογικά ενήμερος ενώ επισημαίνεται πως οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκο  που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως. 

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες να πρέπει να καταβάλλεται άμεσα το υπόλοιπο της οφειλής μαζί με τους τόκους τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. 

Για όποιον υπάγεται στη ρύθμιση αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που ενδεχομένως έχει επιβληθεί καθώς και η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. 

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2016 μειωμένη κατά 30% ενώ ρυθμίζεται και το θέμα με τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ.