current views are: 2

24 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση14:04

Μετά τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έρχεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τις πρώτες κρίσεις για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατατέθηκε στην Βουλή. 

Δημοσίευση 14:04’
αρθρο-newpost

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τις πρώτες κρίσεις για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατατέθηκε στην Βουλή. 

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τις πρώτες κρίσεις για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατατέθηκε στην Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι πολίτες θα καταλάβουν στην τσέπη τους την μεγάλη ανακούφιση που προσφέρει η ρύθμιση ενώ εκτιμούν ότι σε αυτήν τα υπαχθεί το 90% των πολιτών.

Σε ευρεία σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες αποφασίστηκε η συνέχιση της επικοινωνιακής «καταιγίδας» όπως ονομάστηκε, για την καθημερινότητα των πολιτών.

Τρείς είναι οι σημαντικότεροι άξονες αυτής της επικοινωνιακής αντεπίθεσης που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την δημοσιοποίηση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο πρώτος είναι η συνεχής παρότρυνση των πολιτών να προχωρήσουν στις αιτήσεις για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης .Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η μείωση είναι μεγάλη και επιθυμούν να υπαχθούν στο καθεστώς επιδόματος θέρμανσης όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Ο δεύτερος άξονας είναι η επίσπευση της ανακοίνωσης της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια. Η εντολή που υπήρξε προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η ρύθμιση να είναι έτοιμη για να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη.

Οι πληροφορίες που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για υπαγωγή στην ρύθμιση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,5 δισ. ευρώ που έχουν προς τις τράπεζες οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 180 ημερών και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή ανώτατες πηγές του υπουργείου ανάπτυξης μιλώντας στο newpost εκτίμησαν ότι στην προωθούμενη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν τουλάχιστον 160.000 επιχειρήσεις.

Ο τρίτος άξονας θα είναι η αποτίμηση των stress tests των τραπεζών που έχουν θετικό πρόσημο και αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να ξεκινήσει την πίεση προς τις τράπεζες για να ανοίξουν τη στρόφιγγα των δανείων κυρίως σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής αντεπίθεσης εκτός από τα θέματα της καθημερινότητας υπάρχει μόνιμα η θέση ότι η χώρα εξέρχεται του προγράμματος του μνημονίου και ότι η χώρα θα χρειάζεται μόνο την απόφαση για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.

Πάγια επίσης είναι και η γραμμή της αποδόμησης της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν εντολή να μην «αφήνουν τίποτα να πέφτει κάτω» από τις δηλώσεις των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


σχετικα αρθρα