Ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με τις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Economist.

Σε άρθρο υπό τον τίτλο, «Ελληνική διάσωση: Όχι τόσο γρήγορα» το περιοδικό αναφέρει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατά καθησυχαστική στάση απέναντι στους δυνητικούς επενδυτές. Παράλληλα αναλύει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την απεμπλοκή από το μνημόνιο, που όπως αναφέρει οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Εκτενής αναφορά γίνεται στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εταίρους της χώρας και την επενδυτική κοινότητα. Όπως υποστηρίζει ο Economist, τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τελούν υπό σύγχυση (disarray). Ταυτόχρονα σημειώνει ότι τελικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα πιστωτική γραμμή με την ΕΕ ή να αποδεχθεί 15 επιπλέον μήνες αυστηρής εποπτείας από το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα για την προληπτική στήριξη των 12 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνεχίζει ο Economist, επιμένει πως η εποχή του Μνημονίου τελειώνει και μιλά για επανεμφάνιση των ξένων επενδύσεων, ωστόσο αναφέρει πως η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εμποδίζει το σχέδιο της κυβέρνηση να δανειστεί 9 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015 και να χαλαρώσει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που έχουν φέρει το 35% των Ελλήνων στα όρια της φτώχειας.

Αναφορές γίνονται και στην πολιτική κατάσταση, με το περιοδικό να εκτιμά ότι οι προοπτικές της χώρας επισκιάζονται από τη συνεχιζόμενη αστάθεια. Όπως υπογραμμίζει, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων στη Βουλή για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, σε διαφορετική περίπτωση θα γίνουν εκλογές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Economist:

«Του (πρωθυπουργού Σαμαρά) λείπουν 26 ψήφοι. Επιπλέον, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και ακόμη και κάποιοι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποφασίσουν να στρέψουν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά 4%-8% έναντι της Νέας Δημοκρατίας και ακόμη και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι εάν η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει πλειοψηφία ή θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι».

Ο Economist αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση. Έτσι, αν και επιμένει ακόμη ότι οι πιστωτές πρέπει να διαγράψουν το ήμισυ του δημόσιου χρέους, για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος που το 2012 υποσχόταν να σκίσει το «βάρβαρο Μνημόνιο» εάν ανερχόταν στην εξουσία.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας έχει σιωπηρά προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους δυνητικούς επενδυτές ότι υπό μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα είναι ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις μέλος της ευρωζώνης.