«Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ σηματοδοτεί νέα ώθηση για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων σε όλα τα κράτη μέλη», εκτιμά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει ο Περισσός, η Σύνοδος σηματοδοτεί «την προώθηση νέων μέτρων για παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, χτύπημα των ΣΣΕ, άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικοί στόχοι αποτελούν κοινό παρονομαστή για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «για την επίτευξη αυτών των αντιλαϊκών στόχων, δουλεύουν τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ούτε η "προληπτική γραμμή στήριξης" που προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ούτε η διαπραγμάτευση που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συμβάλουν στην πραγματική ανακούφιση και ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «αποκρύπτουν ότι είτε αποχωρήσει το ΔΝΤ, είτε βαφτιστεί "τεχνικός σύμβουλος", σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ ισχύουν απαρέγκλιτα» και επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για την αυξημένη επιτήρηση κι εποπτεία των κρατών- μελών στα πλαίσια της "ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης", με στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων».

Το ΚΚΕ αναφέρει επίσης ότι «οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, αυξάνουν τους κινδύνους γενικευμένης σύγκρουσης. Σημαδεύουν το ματοκύλισμα λαών σε Ουκρανία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και της Β. Αφρικής, όπου εξελίσσονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ- ΗΠΑ- ΝΑΤΟ».

«Αυτοί οι ανταγωνισμοί χαρακτηρίζουν και το νέο γύρο τούρκικης επιθετικότητας απέναντι στην Κύπρο αυτές τις μέρες, που δεν αντιμετωπίζεται με τις "ευχές" και ανέξοδες συστάσεις της ΕΕ κινούνται στα πλαίσια των ισορροπιών και της μη διατάραξης των σχέσεων με την Τουρκία» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.