«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης ΣαμαράςΑντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τη λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

«Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα. Και αυτό αρχίζει να γίνεται. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πάρα πολλά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές της για την επόμενη ημέρα» είπε για τις διαπραγματεύσεις περί προληπτικής γραμμής πίστωσης, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη μίας αίσθησης ασφάλειας στα πρώτα βήματα στη μετά-μνημονίου εποχή» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ακόμα ότι «όσο πιο ενωμένοι έιμαστε σε αυτή την προσπάθεια να βγούμε από το τούνελ -τώρα που είμαστε κοντά στο φως- είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα ήταν πιο ασφαλές για την Ελλάδα να υπήρχε μία συναίνεση από την αξιωματική αντιπολιτευση. Βλέπω μόνο μία άρνηση». Και τόνισε: «Καλώ τους πάντες σε αυτή τη διαδικασία συναίνεσης».

Τόνισε επίσης ότι ως το Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, αναφέροντας τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, Έντα Κένυ και Μαριάνο Ραχόι. Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτού του είδους οι επαφές δεν πρέπει να δημιουργούν εντυπώσεις και ότι είναι συνήθεις σε αυτού του είδους τις διεθνείς συναντήσεις.

Για το Κυπριακό είπε ότι παρουσίασε τις θέσεις Αναστασιάδη που είναι και δικές του κάνοντας λόγο για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. «Υπάρχει μία σημαντική απόφαση με την οποία η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ» ανέφερε.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η αξιοποίησή τους είναι για την Ελλάδα «εθνική φιλοδοξία» και ότι ήδη πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στον τομέα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και με άλλες χώρες, ούτως ώστε να ενισχυθεί η θέση της στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.