Επιστολή στους δανειστές απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση με την οποία ζητά να εξαιρεθεί το ζήτημα του ασφαλιστικού από την τρέχουσα αξιολόγηση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση ανθίσταται στην μεταρρύθμιση της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων έως το Νοέμβριο καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε νέα μείωση συντάξεων για πολλούς Έλληνες, κάτι που υπονομεύει την κυβερνητική δέσμευση για αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, αναφέρει πηγή. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα -που έχει ήδη αλλάξει ριζικά το 2010 επισημαίνεται από το πρακτορείο- είναι βιώσιμο έως το 2060. 

Αξιωματούχος κοντά στην τρόικα αναφέρει ότι το ΔΝΤ πιέζει την Αθήνα να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις πριν τη λήξη του προγράμματος, αλλά προσθέτει ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας αναλόγως της προόδου της χώρας στα άλλα μέτωπα. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα πολιτικά για την ελληνική κυβέρνηση». 

Το δημοσίευμα σημειώνει κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.