Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

«Κοινωνός» της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και του Casus belli που έχει θέσει η Άγκυρα απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν επεκτείνει όπως δικαιούται τα Εθνικά της Χωρικά Ύδατα στα 12 μίλια,  θα καταστεί ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος την προσεχή Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα . Επίσης θα παρακολουθήσει διακλαδική  άσκηση προκειμένου να διαπιστώσει την ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ,που εκτός από την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας , είναι και στην υπηρεσία όλων των μηχανισμών που υπάρχουν (ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) για την προάσπιση της σταθερότητας και για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιδιώκει να υπογραμμίσει στη Συμμαχία  τη σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρα μας καθώς  αποτελεί μία μεγάλη νησίδα  σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό από την Ουκρανία και τη Συρία έως και τη Λιβύη , με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο σε ευρωπαϊκό  όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο  Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα έχει μεταξύ άλλων πλήρη ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά και θα παρακολουθήσει  από  κοντά μία άσκηση που το σενάριό της θα προβλέπει την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας από ξένη χώρα (Τουρκία) και συγκεκριμένα την κατάληψη ελληνικού νησιού. Να θυμίσουμε ότι κάθε χρόνο η Τουρκία πραγματοποιεί μεγάλη διακλαδική άσκηση στα παράλια των ακτών της και συγκεκριμένα στην Έφεσο  που προσομοιάζει απόβαση ισχυρών δυνάμεων σε Ελληνικό νησί  

Μπορεί για τη χώρα μας αυτό να μην αποτελεί είδηση ,ωστόσο η ρεαλιστική προβολή του συγκεκριμένου θέματος στην ηγεσία του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική. Και αυτό γιατί το ένα μέλος της Συμμαχίας απειλείται σε τακτά διαστήματα από έναν άλλο υποτιθέμενο «σύμμαχο».

Την ερχόμενη Πέμπτη ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος  θα επιβαίνει σε φρεγάτα μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου θα παρακολουθήσει την άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» , που αποτελεί τη δυναμική απάντηση των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων  στην προάσπιση των  κυριαρχικών δικαιωμάτων  της χώρας. «Θα πάρει φωτιά το Αιγαίο»  από τις δυνάμεις που θα επιχειρήσουν από αέρα και θάλασσα να ανατρέψουν την κατάσταση για να ανακτηθεί το έδαφος που το σενάριο θέλει  να έχει καταληφθεί από ξένη δύναμη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το Πεντάγωνο ,στο θέατρο πολέμου που θα στηθεί κάπου στον Αργοσαρωνικό, θα συμμετέχουν στον «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ»  3-4 φρεγάτες, έξι πυραυλάκατοι με κατευθυνόμενους πυραύλους, ένα υποβρύχιο, 2-3 κανονιοφόροι, ένα αερόστρωμνο  Zubr (ταχύπλοο με δυνατότητα μεταφοράς  τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατού), 1 μεταφορικό ελικόπτερο chinook, 1ελικόπτερο  NH-90 και 2-3 Apache. Αποστολή των επιθετικών ελικοπτέρων θα είναι η παροχή  προστασίας στα μεταφορικά ελικόπτερα ενώ παράλληλα  θα πρέπει να πλήξουν με βλήματα και  το προγεφύρωμα των εχθρικών δυνάμεων που θα έχουν αναπτυχθεί σε ελληνικό έδαφος.

Στην επιχείρηση αντεπίθεσης θα συμμετέχει βέβαια και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει.

Την πλήρη εξάλειψη του εχθρού από ελληνικό έδαφος θα την αναλάβουν οι επίλεκτοι που απαρτίζουν την Ζ΄ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών), που θα συνεργαστούν με την Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος κατάφερε για πρώτη φορά να έχει ως παρατηρητή  σε ελληνική στρατιωτική άσκηση Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ επιδιώκει να καταδείξει στη Συμμαχία τη μαχητικότητα και την ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων . Πόσο καλά είναι εκπαιδευμένες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι διαθέτει η χώρα μας επαρκή  σύγχρονα οπλικά συστήματα τα οποία είναι πάντα «στρατευμένα» στην υπηρεσία προάσπισης της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης το σενάριο της άσκησης δεν προβλέπει την εκδήλωση επιθετικής ενέργειας αλλά την προβολή ισχυρής άμυνας. Και αυτό βέβαια έχει το δικό του συμβολισμό και υπογραμμίζει τις θέσεις της Ελλάδος απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Εξάλλου ο ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ, το οποίο  θα παρακολουθήσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα διεξαχθεί σε μία χρονική στιγμή που η Άγκυρα έχει στείλει πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου να ανεβάσει το θερμόμετρο και να δημιουργήσει ένταση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.