Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Όταν το βρετανικό περιοδικό Economist σε δημοσίευμα του με τίτλο «Ελληνική Διάσωση; Οχι τόσο γρήγορα», αφιερώνει σχεδόν την μισή του έκταση στον ΣΥΡΙΖΑ τότε κάτι έχει αλλάξει στο διεθνές περιβάλλον. Το γεγονός ότι το έγκριτο περιοδικό αναφέρει ότι " ακόμη και υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να δέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις επόμενες εκλογές" δημιουργεί την πεποίθηση στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "ακόμα και οι μέχρι χθες διαπρύσιοι αντίπαλοί μας σήμερα κατανοούν πλήρως την ελληνική πραγματικότητα". 

Είναι προφανές ότι η διαπίστωση αυτή πρωτίστως απευθύνεται στους ενοίκους του Μέγαρου Μαξίμου, οι οποίοι εξακολουθούν να "πιστεύουν πως κυβερνούν τη χώρα". Οικονομικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως" το νέο μνημόνιο, όπως και αν αυτό επιχειρηθεί να παρουσιαστεί δεν μπορεί να κρύψει ούτε τα νέα μέτρα, ούτε την δραματική αποτυχία της κυβέρνησης" και επιμένουν " πως η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νωπή τη λαϊκή εντολή η οποία και θέλει και μπορεί να διαπραγματευτεί". 

Στην Κουμουνδούρου το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί, το οποίο τονώνεται και από τις δημοσκοπήσεις (Puplic Issue Eφ. Συν 25/10/2014), ταυτόχρονα δημιουργεί και αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία, τις οποίες όπως λένε στελέχη του κόμματος " δεν μπορούμε ούτε να αγνοούμε την αγωνία της κοινωνίας, ούτε να πλειοδοτούμε σε ελπίδα, αυτά στο παρελθόν πληρώθηκαν ακριβά". Η επιλογή της έκφρασης ενός σοβαρού και πειστικού πολιτικού λόγου, όπως αυτός αποτυπώνεται στη μετά-ΔΕΘ εποχή, δείχνει να προσκομίζει οφέλη στο κόμμα, και η ταυτόχρονη εσωκομματική νηνεμία πιστώνονται στον Α. Τσίπρα ο οποίος έχει ενοποιήσει το κόμμα, όχι μόνο στην προοπτική εξουσίας αλλά κυρίως στην έξωθεν πολιτική του παρουσία του. 

Με δεδομένο πως «ο πρωθυπουργός διαψεύδεται οικτρά μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ», κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο "ο χρόνος των πρόωρων εκλογών να συντομευτεί και ενδεχομένως αυτές να απεμπλακούν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας". Γιατί το λένε αυτό; Τις τελευταίες ημέρες τους φτάνουν "ψίθυροι" ότι ο Α. Σαμαράς σε μια ύστατη προσπάθεια να περισωθεί πολιτικά θα καλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κ. Παπούλια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η απάντηση είναι σαφέστατη " αν οι Σαμαράς - Βενιζέλος αναζητούν συνενόχους στην πολιτική τους ας ψάξουν αλλού, εκλογές τώρα", και επεξηγούν πως "αντίστοιχες κινήσεις στο παρελθόν, διαιώνισαν τις ίδιες καταστάσεις, ας αναλογιστούν αυτοί που τις σκέπτονται το κόστος για τη χώρα". 

Η προεκλογική ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται ο κομματικός μηχανισμός, αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, αφού οι 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να συζητηθούν, να εμπλουτισθούν και να επικαιροποιηθούν οι προτάσεις του προγράμματος ώστε αυτό να παρουσιασθεί ολοκληρωμένο στα μέσα Δεκεμβρίου. Εξάλλου όπως έλεγε στέλεχος της επιτροπής προγράμματος " ολα θα κριθούν επι των προτάσεων, οι εποχές που άλλα έλεγαν προεκλογικά τα κόμματα και διαφορετικά έπρατταν έχει περάσει ανεπιστρεπτί..."