Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Στην πολιτική τα «κουκιά» είναι αυτά που μετράνε, είναι αυτά που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση και είναι αυτά που οδηγούν ή όχι μια χώρα σε εκλογές. Το «μαγικό» νούμερο για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι το 180 αφού αν συγκεντρωθούν αυτοί οι βουλευτές τότε η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό βουλευτών , οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις πρόωρες εκλογές και προετοιμάζονται γι αυτές. Και εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι βουλευτές της Β΄ Αθήνας που αναμένεται με μία λέξη να γίνει κυριολεκτικά «σφαγή». Με βάση τα δεδομένα των ευρωεκλογών αλλά και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων η ΝΔ αναμένεται να έχει μεγάλη πτώση στο λεκανοπέδιο και να εκλέξει το πολύ τρεις βουλευτές στη β Αθήνας όπου συνωστίζονται πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη. 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Α΄ Αθήνας όπου πάλι με βάση τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων η ΝΔ θα εκλέξει τρεις βουλευτές  από οκτώ που είχε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ας δούμε ποιοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν. 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη θεωρείται φαβορί καθώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις καταλαμβάνει μια από τις πρώτες εκλόγιμες θέσεις. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να επανέλθει στην πρώτη περιφέρεια της χώρας δημιουργεί επιπλέον ανησυχία στους υπόλοιπους καθώς θα είναι στην πρώτη ή τη δεύτερη εκλόγιμη θέση μαζί με την υπουργό τουρισμού. Την Τρίτη θέση διεκδικεί με αξιώσεις ο Βασίλης Κικίλιας το προφίλ του οποίου ενισχύθηκε σημαντικά με την υπουργοποίηση του.  

Ωστόσο τη θέση αυτή διεκδικεί και η Φωτεινή Πιπιλή που το 2012 είχε εκλεγεί τέταρτη και παραμένει ως η πιο αγαπητή πολιτικός στο κέντρο της Αθήνας. 

Σταθερή αξία ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος αλλά σε δύσκολη θέση ο Νικήτας Κακλαμάνης που η επάνοδός του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν «σβήνει» τα όσα προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες. 

Λύση στο πρόβλημα της εκλογής του φαίνεται ότι βρίσκει ο Νότης Μηταράκης που σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος στη Χίο μετά την αποχώρηση από την πολιτική του Κωστή Μουσουρούλη

Και πάμε στην μεγάλη «σφαγή» της Β Αθήνας όπου οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΝΔ θα εκλέξει το πολύ οκτώ βουλευτές από τους 13 που είχε εκλέξει τον Ιούνιο του 2012. 

Στην περιφέρεια αυτή εκλέγονται όλα τα προηγούμενα χρόνια ο πρόεδρος της βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μίλτος Βαρβιτσιώτης, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Στην ίδια περιφέρεια εκλέγονται και οι πρώην υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης,  Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. Στην Β Αθήνας αναμένεται να μετακομίσει από την Κέρκυρα και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ενώ στην ίδια περιφέρεια αναμένεται να κατέβει και ο βουλευτής επικρατείας Γιάννης Μιχελάκης

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτελεί «σταθερή αξία» στη Β Αθήνας και τον Άδωνη Γεωργιάδη να μην ανησυχεί για την εκλογή του , όλοι οι υπόλοιποι έχουν μεγάλο άγχος για την πορεία του στις εκλογές.  

Για τις υπόλοιπες θέσεις η υπουργοποίηση του Αργύρη Ντινόπουλου λειτουργεί θετικά κάτι που δεν ις΄χυει για την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη η οποία έχει αρνητική προβολή από την στιγμή που ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα και συγκεντρώνει στο πρόσωπό της πολλές αρνητικές γνώμες για την πορεία της κυβέρνησης. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του στην Β΄ περιφέρεια της Αθήνας αφού αποτελεί ίσως την πιο μετριοπαθή φωνή στην ΝΔ ενώ και η υπουργική του θητεία κρίθηκε ικανοποιητική ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Κατερίνα Παπακώστα θα πρέπει να περπατήσουν «πολλά χιλιόμετρα» στις γειτονιές της Αττικής αν επιθυμούν μια νέα βουλευτική θητεία .Σε δύσκολη θέση και ο Πανος Παναγιωτόπουλος που ωστόσο έχει πολύ μεγάλη απήχηση στην βάση της ΝΔ ενώ ο Νίκος Δένδιας αν επιλέξει τελικά την Β΄ Αθήνας θα έχει δύσκολο έργο αφού δεν αρκεί μια υπουργική θητεία για να αντιμετωπίσει τους υπόλοιπους συνυποψήφιους του .