Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε αναφέρει ότι μετά το «χαστούκι» που έριξαν οι αγορές στην ελληνική κυβέρνηση η γραμμή της άμεσης εξόδου από το μνημόνιο πάγωσε και προτεραιότητα τώρα αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης , αφού αυτή θα είναι το ουσιαστικό όχημα για την έξοδο από το πρόγραμμα .

Αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά στη κυβέρνηση είναι ότι τα ανοιχτά ζητήματα δεν έχουν κλείσει και μάλιστα οι εκκρεμότητες δεν έχουν κλείσει .Ακόμη ανοιχτό είναι το ζήτημα της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια αφού η τρόικα επιμένει ότι αυτή η ρύθμιση πρέπει <<κουμπώνει >> με αυτή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες για την έκτακτη εισφορά αλλά και τον ΦΠΑ στην εστίαση .

Τα μεγαλύτερα αγκάθια που πρέπει να προσπεραστούν είναι αρχικά η τοποθέτηση της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2015 κάτι στο οποίο δεν δείχνει να υπάρχει σημείο επαφής Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι αυτό θα αγγίξει τα 2δις ευρώ με την ελληνική πλευρά να κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και να κάνει λόγο για 700εκ ευρώ.

Ωστόσο στον πρώτο γύρο αξιολόγησης η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι όσο η τρόικα θα συγκεντρώνει τα στοιχεία από τα εμπλεκόμενα υπουργεία τόσο θα πλησιάζει στο νούμερο που υποστηρίζει το ελληνικό υπουργείο οικονομικών .Επιπλέον επίσης στον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης το ελληνικό οικονομικό επιτελείο υποστήριζε ότι αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα και η τρόικα έδειξε να συγκλίνει σε αυτήν την θέση .

Εκκρεμότητες υπάρχουν και με το υπουργείο εργασίας αφού παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της κατάργησης –συγχώνευσης τελών υπέρ τρίτων , οι ομαδικές απολύσεις όπου η τρόικα πιέζει να ληφθεί τώρα μια απόφαση ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να συζητηθεί αργότερα αλλά και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο .

Μπορεί το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης να έχει έλθει σε συμφωνία με την τρόικα ωστόσο τυπικά εκκρεμούν  6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος 2014, το νέο μισθολόγιο από το 2015 και από την ίδια ημέρα πρέπει ισχύει και μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας αλλά και μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον ιδιαίτερη δυσκολία θα αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου και στο ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου αφού η όποια απόφαση ληφθεί συναντά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο καθεστώς συναντά το υπουργείο και στην τροποποίηση των επιδομάτων αλλά των μη μισθολογικών δαπανών .

Το υπουργείο ανάπτυξης έχει εκτός από το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια να βρει σημείο επαφής για το πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών και τους όρους προστασίας για την πρώτη κατοικία αφού από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα πάψει να ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών .