Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Ποιο είναι το ιδεολογικό μας στίγμα ενόψει της κρίσιμης επόμενης περιόδου;» είναι μια ερώτηση αρκετών «γαλάζιων» νυν και πρώην υπουργών αλλά και πολλών βουλευτών της ΝΔ και σχετίζεται άμεσα με τη στρατηγική της ηγεσίας της σημερινής κεντροδεξιάς για την «επόμενη μέρα».

Η προσήλωση της κυβέρνηση και κυρίως του Μεγάρου Μαξίμου στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και οι διαπραγματεύσεις για την προληπτική γραμμή στήριξης και για το χρέος, δεν αφήνουν και πολύ χώρο στο πρωθυπουργικό επιτελείο για ευρύτερες συζητήσεις αυτή τη στιγμή περί της στρατηγικής της επόμενης περιόδου, όσον αφορά το ιδεολογικό σκέλος.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η συζήτηση δεν γίνεται στα άλλα επίπεδα της παράταξης, η οποία κινείται σε φάση εσωτερικής αναζήτησης, αν και για πολλούς οι ευρωεκλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε η ΝΔ ήταν η αφετηρία να ξεκινήσει επί της ουσίας μια συζήτηση οργανωμένα και συντεταγμένα, όχι στα εστιατόρια, στα καφέ και στις ταβέρνες, αλλά στα θεσμικά όργανα του κόμματος.

Και αυτό διότι πολλοί διαπιστώνουν ότι προχωρούν οι ζυμώσεις στο αριστερό σημείο του πολιτικού χάρτη της χώρας και επιχειρείται από διάφορους κύκλους η δημιουργία ενός μπλοκ εξουσίας με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτή τη στιγμή η ΝΔ παραμένει ουραγός, χωρίς να συζητά και απλά γίνονται επαφές για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών που θα χρειαστούν για την Προεδρική εκλογή.

Κοινή συνισταμένη πολλών είναι ότι συνολικά η κεντροδεξιά και όχι μόνο η ΝΔ έχει εισέλθει σε φάση εσωτερικής αναζήτησης και κυρίαρχο στοιχείο στις συζητήσεις που γίνονται είναι τι εκφράζει σήμερα το κόμμα, ποιους εκπροσωπεί, πού απευθύνεται, ποιο είναι το όραμά της για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, αν πρέπει να κινηθεί προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, ενώ για πολλούς είναι μείζον το θέμα της επανένωσης της παράταξης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας εσωκομματικός διάλογος στην κεντροδεξιά και λένε ότι «η ΝΔ πρέπει να συνομιλήσει με τον εαυτό της» και να χαράξει και έναν πολιτικό «οδικό χάρτη», όπως έπραξε και στην οικονομία, για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως στελέχη όπως οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Μαρκόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη παραμένει υπερασπιστής της στροφής προς το Κέντρο και είναι από τους λίγους υπερασπιστές της γραμμής Καραμανλή που είχε χαραχθεί το 2004, περί «μεσαίου χώρου».

Υπάρχουν στελέχη όπως οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευάγγελος Αντώναρος, Γιώργος Βλάχος, Προκόπης Παυλόπουλος που αναφέρουν ότι οφείλει η κεντροδεξιά να ξανασυναντηθεί με την κοινωνία και να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω από τον ισχυρό αξιακό κώδικα που εδραίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Άλλοι, όπως οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Αργύρης Ντινόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος κ.ά. τάσσονται υπέρ της δεξιάς στροφής, ενώ υπέρ της ενίσχυσης της κεντρώας φυσιογνωμίας τάσσονται οι Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κ.ά.