Με χαμόγελα και ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και τις επιδόσεις τους στα λεγόμενα τεστ αντοχής.

Ο πρωθυπουργός που από το πρωί ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε πως «τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».

Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη χαρακτήρισε την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμασιών αντοχής της ΕΚΤ από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», τόνισε.

Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ, τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012 και μπορούν εύκολα να υπάρξουν  πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Από την πλευρά του του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τονίζει πως η επιτυχία της άσκησης αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα αυτής της άσκησης, καθώς η Συνολική Αξιολόγηση αντιπροσωπεύει μια ενδελεχή επισκόπηση των 130 τραπεζών σε όλη την Ευρώπη.»

Και ο ΣΕΒ χαιρέτισε την εξέλιξη καθώς σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Θεόδωρος Φέσσας αναφέρει πως «ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο, που αφορά στη χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού μας συστήματος».

Ο κ. Φέσσας θέτει ωστόσο τέσσερις πρόσθετες προϋποθέσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά.