Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι το αποτέλεσμα του stress test των τραπεζών έδιωξε το… στρες από το Μέγαρο Μαξίμου και απελευθερώνει τα χέρια του Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευτεί από (πολύ) καλύτερη θέση την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και το τέλος της παρουσίας του ΔΝΤ στη χώρα μας.  

Τις τελευταίες ημέρες, αν και τα μηνύματα ήταν καλά, η αγωνία ήταν μεγάλη. Όλοι γνώριζαν ότι αν οι πληροφορίες επιβεβαιωνόταν και το αποτέλεσμα των stress test ήταν θετικό, το απόθεμα των 11,3 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλο σκοπό και να αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» που θα ενισχύσει τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα της χώρας στις κρίσιμες συζητήσεις με την τρόικα για την αναδιάρθρωση του χρέους.  

Μετά την θετική έκβαση των stress test, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ένα νέο μαραθώνιο, περίπου 40 ημερών. Από σήμερα, ως και την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οπότε και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και την μετά μνημόνιο εποχή. Ως τότε, ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να πείσει τους εταίρους και δανειστές ότι υπάρχει σχέδιο και οδικός χάρτης εξόδου από το μνημόνιο, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με σταθερά βήματα χωρίς να χρειάζεται την ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας. Με δυο λόγια, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ τρέξιμο και πολλά ταξίδια.  

Στα μέσα Δεκεμβρίου, θα κριθούν πολλά για την κυβέρνηση και τη χώρα. Η πιθανή ρύθμιση του χρέους θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση που θα μπορέσει να διεκδικήσει την ψήφο και άλλων βουλευτών- εκτός των κυβερνητικών, για να πετύχει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Αλλά ακόμη και αυτό αν δεν γίνει δυνατό, η κυβέρνηση και ο Α. Σαμαράς θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ένα χαρτί που θα καταστήσει πραγματικό το δίλημμα το οποίο ετοιμάζεται να τεθεί.