current views are: 1

27 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:17

Τα stress-tests ανοίγουν το δρόμο Σαμαρά για τη «μετά-μνημόνιο» εποχή

Η επίσημη ανακοίνωση των stress tests που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν αποτέλεσε έκπληξη για το Μαξίμου, όπως άλλωστε και για τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. 

Δημοσίευση 10:17’
αρθρο-newpost

Η επίσημη ανακοίνωση των stress tests που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν αποτέλεσε έκπληξη για το Μαξίμου, όπως άλλωστε και για τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η επίσημη ανακοίνωση των stress tests που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν αποτέλεσε έκπληξη για το Μαξίμου, όπως άλλωστε και για τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ήδη σαφή εικόνα, πιθανότατα μέσω του Γ. Στουρνάρα, για την εικόνα που παρουσίαζαν οι ελληνικές τράπεζες και βάσει αυτών είχε αρχίσει να διαμορφώνει τη στρατηγική του. Δεν είναι τυχαίο ότι, μήνες πριν, η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα καταρρεύσουν με κρότο τα σενάρια του ΔΝΤ για απορρόφηση των 11,7 δισ ευρώ του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ αρκετές εβδομάδες τώρα το εν λόγω ποσό βρίσκεται στον πυρήνα του ελληνικού σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο. 

Ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ κλείνουν, και τυπικά, ένα ακόμη μέτωπο για την κυβέρνηση πριν την τελική μάχη για την αξιολόγηση και τη μετά-μνημόνιο εποχή. Με τα λεφτά του ΤΧΣ ανέγγιχτα, η Αθήνα μπορεί με βασιμότητα να υποστηρίξει το σχέδιό της για να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» προστασίας της Αθήνας έναντι των αγορών, χωρίς να αποτελούν με την πλήρη έννοια του όρου νέο «μνημόνιο», και παράλληλα να επιστραφούν μειώνοντας το ελληνικό χρέος. 

Με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί σε δύο μέτωπα πρώτον να εξασφαλίσει την πρόοδο των διαβουλεύσεων με την τρόικα και τους πιστωτές για την αξιολόγηση και την επόμενη ημέρα δεύτερον, να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό μέτωπο τη χθεσινή εξέλιξη και όσες ακολουθήσουν 

Ο κ. Σαμαράς, όπως άλλωστε και ο Ευ. Βενιζέλος, υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ καθώς τους επιτρέπει να μιλούν για ενίσχυση της ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία, το αμέσως επόμενο διάστημα. «Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του. 

Λίγο αργότερα, ωστόσο, η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβάνεται πια κανείς τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις “προτάσεις” του», δηλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής Ιωαννίνων, επιβεβαιώνοντας ότι οι υψηλοί τόνοι αποτελούν επιλογή για την κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το δημοσκοπικό προβάδισμα της Κουμουνδούρου, προσδοκώντας ότι το κλίμα θα βελτιωθεί σταδιακά υπέρ της.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς δεν μπορεί να «αρνηθεί» τα δεδομένα της ΕΚΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι και ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε περιλάβει μέρος των ποσών του ΤΧΣ για να χρηματοδοτήσει το οικονομικό του πρόγραμμα: «Όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο παρά η τρομολαγνεία και οι φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε το χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας».


σχετικα αρθρα