Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας οι Γερμανοί φαίνεται πως «μυρίζονται» εκλογές και μάλιστα με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα: πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο δημοσιογράφος της οποίας παρακολούθησε ημερίδα με θέμα τις προοπτικές της χώρας,  η Ελλάδα πορεύεται σε εκλογές, αρχές του 2015. 

«Τους τελευταίους μήνες επικράτησε ησυχία γύρω από την Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές», γράφει στο σχετικό άρθρο που μεταδίδει η Deutsche Welle. 

Υπενθυμίζει μάλιστα πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο σε δύναμη κόμμα, θα έχει, όπως είχε και η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2012, το μπόνους των 50 εδρών. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας

Το ζήτημα είναι ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή θα έχει να κάνει με τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό. Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε πρόσφατες συναντήσεις αντιπροσωπείας πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών. Το ενδιάμεσο πρόσωπο αυτής της προσεκτικής προσέγγισης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι ο Γιεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και πρώην μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Τσίπρα πολλές φορές, στη Φρανκφούρτη, στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Επικρατεί η εντύπωση μάλιστα ότι σε προσωπικές συζητήσεις ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του δείχνουν πιο πραγματιστές από δηλώσεις που επιλέγουν για δημόσια χρήση. «Αυτό δεν είναι καινούργιο», παρατηρεί ο γερμανός αρθρογράφος υπενθυμίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 1981 σκέφτονταν δυνατά για έξοδο της Ελλάδας από την τότε ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, μετά την εκλογική του νίκη όμως τα ξέχασε όλα.