Εκτός από την Κύπρο οι Τούρκοι προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι και σε προκλήσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο αμφισβητώντας με προκλητικότατο τρόπο την κυριαρχία της χώρας στα νησιωτικά συμπλέγματα.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σήκωσε αμέσως μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να καταδιώξουν τους εισβολείς. Οι στρατηγοί της Άγκυρας θέλησαν να προκαλέσουν σε τέτοιο βαθμό που διέταξαν τους πιλότους τους να πετάξουν μόλις 150 μέτρα πάνω από ελληνικό έδαφος. 

Η πρόκληση αυτή βέβαια μπορεί να «μεταφραστεί» ως ξέσπασμα -αντίδραση από τον αιφνιδιασμό που υπέστη ο Νταβούτογλου στη στρατιωτική διπλωματική σκακιέρα. Κάτι πρωτόγνωρο για εκείνον που χαρακτηρίζεται πολιτική- αλεπού η οποία δεν αιφνιδιάζεται. Μέχρι και οι αμυντικοί αναλυτές δήλωσαν έκπληξη στην είδηση ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατάφερε ,λίγο πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο, να φέρει τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να παρακολουθήσει άσκηση στο Αιγαίο με σενάριο στο οποίο κυριαρχεί εκδήλωση επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία επί ελληνικού εδάφους. 

Το γεγονός και μόνο ότι με τρόπο σχετικά επίσημο προβάλλουμε την απειλή από κατά τα άλλα μίας συμμαχικής χώρας είναι μεγάλο ζήτημα στο ΝΑΤΟ. Όχι ότι ήταν άγνωστο , αλλά η επίσημη προβολή του προβλήματος από τη χώρα μας αποτελεί μεγάλο θέμα. 

Συγκεκριμένα σχηματισμός από έξι μαχητικά F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας εισήλθε στις 13:11 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου και εξήλθε στις 13:44 νότια της Σάμου αφού πρώτα πρόσβαλε και αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία. 

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους στις 13:37 μόλις 170 μέτρα πάνω από το έδαφος. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το Μακρονήσι και έκαναν υπέρπτηση πάνω από αυτό σε ύψος 3.000 μέτρων. 

Λίγο πριν εξέλθει ο τουρκικός σχηματισμός από το FIR Αθηνών, δύο από τα F-16 κατευθύνθηκαν προς το Αγαθονήσι και πέταξαν πάνω από αυτό στα 2.600 μέτρα, στις 13:42. 

Γ.Κοκ.