current views are: 1

27 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση15:25

Επόμενη μέρα: Αγώνας δρόμου πέντε εβδομάδων για την κυβέρνηση

Έναν αγώνα δρόμου 5 εβδομάδων ξεκινά η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει αφενός την αξιολόγηση της τρόικας και αφετέρου να <<κλειδώσει>> την συμφωνία για την επόμενη ημέρα.

Δημοσίευση 15:25’
αρθρο-newpost

Έναν αγώνα δρόμου 5 εβδομάδων ξεκινά η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει αφενός την αξιολόγηση της τρόικας και αφετέρου να <<κλειδώσει>> την συμφωνία για την επόμενη ημέρα.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Έναν αγώνα δρόμου πέντε εβδομάδων ξεκινά η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει αφενός την αξιολόγηση της τρόικας και αφετέρου να «κλειδώσει» την συμφωνία για την επόμενη ημέρα.

Στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς έχει, μετά από δύο μήνες κλυδωνισμών λόγο ΕΝΦΙΑ και καθυστέρησης της ρύθμισης των δόσεων, ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που είναι τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα είναι η προληπτική γραμμή στήριξης στην οποία θα διατεθούν πλέον και τα 12 δισ. από το ΤΧΣ που δεν χρειάζονται οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να υπολογίζει στα χρήματα αυτά όταν δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές, χωρίς όμως με δική του υπαιτιότητα.

Η συμφωνία προβλέπει ένα ενιαίο πρόγραμμα και θα περιλαμβάνει δύο εξαμηνιαίους ελέγχους από την ΕΕ αλλά και από το ΔΝΤ που θα έχει πλέον μόνο συμβουλευτικό ρόλο και δεν θα μπορεί να επιβάλλει όρους.

Ο «Γολγοθάς» όμως της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την τρόικα αφού αυτή έχει καθυστερήσει σημαντικά με ευθύνη κυρίως της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό γιατί κυβερνητικές διαρροές, άστοχες κατά γενική ομολογία, έσπευδαν να κλείσουν την διαπραγμάτευση στο τέλος Οκτωβρίου, κάτι που δεν κατέστη εφικτό αφού δεν υπήρχε κοινός τόπος ούτε στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ούτε στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Αυτή η δυστοκία προκάλεσε την οργή του Αντώνη Σαμαρά που έθεσε πλέον ο ίδιος χρονικό όρο για την λήξη της αξιολόγησης στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα στα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν είναι το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα στο ασφαλιστικό, το «μπρα ντε φερ» θα είναι δύσκολο αφού η τρόικα πιέζει να συζητηθούν τώρα οι αλλαγές ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί μετάθεση του θέματος για τους επόμενους μήνες.


σχετικα αρθρα