Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής απένειμε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην 94χρονη Αθηνά Ντιναλέξη, ηρωίδα της Πίνδου.

Σε  ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης  παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής, Ιωάννη Τραγάκη και του υπουργού Γιώργου Ορφανού, ο κ. Παπούλιας τίμησε και τον συγγραφέα, συλλέκτη κειμηλίων της νεότερης ιστορίας και διευθυντή του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειο Νικόλτσιο, «για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της μνήμης των αγώνων του ελληνικού λαού».

Όπως αναφέρθηκε στην εκφώνηση της ημερήσιας διαταγής της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Αθηνά Ντιναλέξη «έκανε το χρέος της όταν η πατρίδα της τη χρειάστηκε στον πόλεμο του '40 με θάρρος και αυταπάρνηση».

Η Αθηνά Ντιναλέξη γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Ελαφόνησος του δήμου Ζαγορίου, όπου και τελείωσε τη βασική εκπαίδευση. Όταν ο ελληνικός στρατός υπερασπιζόταν από τις επιθέσεις των Ιταλών το ύψωμα της Γκραμπάλας η Αθηνά Ντιναλέξη, μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού, αψηφώντας τους κινδύνους, κουβαλούσε πολεμοφόδια, τροφή και νερό στους στρατιώτες. «Η δύσκολη επιλογή της μάς θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες των Ελληνίδων και αποτελεί παράδειγμα ψυχικού μεγαλείου και αγνού πατριωτισμού» αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

«Θυμάσαι εκείνα τα παλιά τα ωραία;» τη ρώτησε χαριτολογώντας κατά τη βράβευση της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ηλικιωμένη ηπειρώτισσα εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις σημερινές δυσκολίες και συγκρίνοντας τις με εκείνης της εποχής, σημείωσε: «Τώρα έμαθαν με τα πολλά, δεν μπορούν με τα λίγα».

«Η πολιτεία, όμως, έρχεται να σε τιμήσει ακριβώς γι' αυτό που έκανες, δε σε ξέχασε» της απάντησε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε:

«Γι' αυτά που έκανες τα αξέχαστα και τα γενναία». 

«Δεν ξεχνιούνται αυτά…» παραδέχθηκε η κ. Ντιναλέξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε νωρίτερα με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής τον Βασίλειο Νικόλτσιο για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρασημοφορώντας τον κ. Νικόλτσιο, τον συνεχάρη για το έργο και την προσφορά του, αναφέροντας ότι και ο ίδιος είχε την ευκαιρία να τη δει από κοντά.