current views are: 1

28 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση07:03

Οι Τούρκοι «χρησιμοποιούν» τους Τζιχαντιστές και προκαλούν εντάσεις

Παραμονή της εθνικής επετείου μας, επέλεξαν χτες να προκαλέσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο πραγματοποιώντας μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τρία ελληνικά νησιά. 

Δημοσίευση 07:03’
αρθρο-newpost

Παραμονή της εθνικής επετείου μας, επέλεξαν χτες να προκαλέσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο πραγματοποιώντας μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τρία ελληνικά νησιά. 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Παραμονή της εθνικής επετείου μας, επέλεξαν χτες να προκαλέσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο πραγματοποιώντας μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τρία ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα με το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» που συνοδεύεται από δύο πολεμικά πλοία αμφισβητούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιώντας -υποτίθεται- έρευνες υδρογονανθράκων.

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν δίστασε με θρασύτατα να… προτείνει να υπάρξουν στη Μεγαλόνησο δύο ξεχωριστά κράτη και έτσι να νομιμοποιηθεί το έγκλημα κατά της Κύπρου που έγινε από την Άγκυρα. Στο πνεύμα των προκλήσεων της Τουρκίας προς την Ελλάδα ήταν και η αποστολή της τουρκικής κορβέτας την προηγούμενη εβδομάδα στις Κυκλάδες και η βόλτα που έκανε αυτή γύρω από την Πάρο(!) και άλλα νησιά.

Οι τζιχαντιστές «πίσω» από τις τουρκικές προκλήσεις

Οι Τούρκοι δεν κλιμάκωσαν τυχαία τις προκλήσεις τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ξαφνικά η Άγκυρα αντιπαράθεσε ακόμα και πολεμικά πλοία απέναντι στην κοινή γεώτρηση της Λευκωσίας και του Ισραήλ. Η Τουρκία προσπάθησε να δείξει ότι δεν φοβάται ούτε τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις που διαθέτουν και πυρηνικά όπλα.

Η «αλεπού» της πολιτικής, ο Αχμέτ Νταβούτογλου που βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Ταγίπ Ερντογάν , εκτίμησαν όπως φαίνεται ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις που εξελίσσονται και δεν είναι άλλες από τις φρικαλεότητες που διαπράτουν οι Τζιχαντιστές.

Η Τουρκία όπως εκτιμάται ζήτησε ανταλλάγματα από τη δύση για να επιτρέψει από το έδαφός της να δράσουν Συμμαχικές δυνάμεις που θα ανακόψουν την πορεία του Ισλαμικού Χαλιφάτου,το οποίο προβαίνει σε ομαδικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Άγκυρα έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι ξέρει να παζαρεύει καλά. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ζητάει να υπάρξει ανοχή της Δύσης στις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει.

Ενδεικτική είναι η στάση του Λονδίνου στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, πριν από λίγες μέρες. Σε αυτή τη σύνοδο, ως γνωστό Έλληνας πρωθυπουργός εκπροσώπησε τον Κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη που χρειάστηκε να νοσηλευτεί λόγω αιμορραγικού επεισοδίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες το χάρτη των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη ώστε το Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, να είναι θετικό για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Σαμαράς «εισέπραξε» έντονη αντίδραση από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με τον Αντώνη Σαμαρά που προσπάθησε να «στρογγυλέψει» τις διατυπώσεις.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να είπε μεταξύ άλλων «Πώς γίνεται η Κύπρος να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ ενώ έχει άλυτο το Κυπριακό;» Ούτε λίγο ,ούτε πολύ υιοθέτησε πλήρως τις τουρκικές θέσεις .

Ήταν τόσο προκλητικός ο Κάμερον που προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου. «Ξέρετε κανένα κράτος που να έχει ΑΟΖ και να μην μπορεί να κάνει έρευνες εντός αυτής;» είπε η Ανγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη στον Βρετανό πρωθυπουργό. Προς υπεράσπιση των ελληνοκυπριακών θέσεων εκτός από τη Μέρκελ έσπευσε και η Κάθριν Αστον, η οποία σημείωσε ότι έχει δίκιο η Κυπριακή Δημοκρατία . «Έτσι είναι. Πάντα ήταν έτσι το δικαίωμα ενός κράτους για έρευνες εντός της ΑΟΖ του» τόνισε σε έντονο ύφος ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κάμερον αναγκάστηκε να υποχωρήσει δηλώνοντας ότι οι… «υπηρεσιακοί αξιωματούχοι του δεν τον ενημέρωσαν σωστά».

«Δεν την περίμενε κανένας από τους αρχηγούς αυτή τη φράση», επεσήμανε ο Κύπριος αξιωματούχος, ενώ κατά τη διάρκεια της συνόδου ο μόνος αρχηγός που έκανε παρέμβαση ζητώντας μια πιο ήπια προσέγγιση ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Γνωρίζοντας, όμως η Άγκυρα, το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον που επιθυμεί πάση θυσία να χρησιμοποιήσει τις προωθημένες αεροπορικές βάσεις της για να κτυπήσει η Αμερική από εκεί τους Τζιχαντιστές θα ζητήσει ο Νταβούτογλου και ο Ερντογάν πολλαπλά ανταλλάγματα.

Η Ελλάδα που είναι ήδη υποψιασμένη για τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Τουρκία, οφείλει να έχει προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος ώστε η Άγκυρα να βρεθεί σε διπλωματικά αφιλόξενο περιβάλλον.

Εξάλλου η Ελλάδα, όπως έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι μία περιοχή που εγγυάται τη σταθερότητα και ανάχωμα κάθε αποσταθεροποιητικής τάσης που θα έβαζε «φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή μας.


σχετικα αρθρα