Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Με μια άκρως πολιτική ομιλία ο Γιώργος Παπανδρέου από την Κρήτη έριξε τα πρώτα τροχιοδεικτικά βλήματα. Θέλει να δηλώσει πως είναι εδώ , πως είναι «παίκτης» και πως πρέπει όλοι να τον υπολογίζουν. Πρωτίστως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς.

Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να υπερψήφισε την κυβέρνηση στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ,ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος να σιωπήσει. Ο Γιώργος Παπανδρέου πιέζεται από πολλούς να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σχεδόν όλα τα ραντεβού που πραγματοποιεί στο γραφείο του και προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι το βιβλίο το οποίο έχει στα σκαριά και όπως αποκάλυψε το Newposter προετοιμάζεται για να κυκλοφορήσει. Ο κύριος Παπανδρέου δεν ψάχνει μόνο τη δικαίωση, ψάχνει τον τρόπο να επιστρέψει.

H έκθεση με φωτογραφίες της οικογενείας του θα φιλοξενηθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ο πρώην πρωθυπουργός μετράει τις δυνάμεις του και ακούει κυρίως τους πολίτες. Συνεργάτες πρώην και νυν εκτιμούν πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να κάνει κίνηση είτε προς την κατεύθυνση να επανακαταλάβει το ΠΑΣΟΚ, είτε να ιδρύσει κόμμα τότε η αποδοχή από την κοινωνία θα ξεπεράσει αυτό που πιστεύουν πολλοί. Με πρόχειρους υπολογισμούς που κάνουν θεωρούν πως το «κόμμα» Παπανδρέου θα ξεπεράσει σε ψήφους το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς πολλοί πασόκοι θα επιστρέψουν στις ρίζες τους.

Αυτό που χτύπησε άσχημα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι το γεγονός πως ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τη φρασεολογία του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί τρίτου πόλου.

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν και στον ΣΥΡΙΖΑ την ομιλία Παπανδρέου. Δεν είναι λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους παραδέχονται πως αν υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τότε ίσως να μπορούσε να υπάρξει και μελλοντική συνεργασία. Όμως, υπό την προϋπόθεση πως στις διαπραγματεύσεις δε θα βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Έτσι, αν ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανιστεί στο προσκήνιο τότε θα μπορούσε να υπάρξει δίαυλος, παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκαλέσει τον Παπανδρέου Πινοσέτ.

Άλλωστε είναι γνωστό πως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούν με στελέχη του λεγόμενου παλαιού ΠΑΣΟΚ.