current views are: 1

28 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση14:02

Η επίσκεψη Κικίλια στις ΗΠΑ με φόντο τρομοκρατία και τζιχαντιστές

Με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και με επικεφαλής της CIA και του FBI συναντάται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας με κεντρικά θέματα τη συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε ζητήματα τρομοκρατίας και τους τζιχαντιστές.

Δημοσίευση 14:02’
αρθρο-newpost

Με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και με επικεφαλής της CIA και του FBI συναντάται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας με κεντρικά θέματα τη συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε ζητήματα τρομοκρατίας και τους τζιχαντιστές.

Με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και με επικεφαλής της CIA και του FBI συναντάται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας με κεντρικά θέματα τη συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας σε ζητήματα τρομοκρατίας που είναι έντονα στη χώρα μας, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες του newpost στο διεθνές θέμα των τζιχαντιστών.

Η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης φέρεται να θεωρεί υψίστης σημασίας τις εν λόγω επαφές που προδιαθέτουν επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και με το FBI.

Ο υπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI), όπου τέθηκε η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας, και ιδιαίτερα τα θέματα τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης. 

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί μοναδικό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ολοένα αποσταθεροποιούμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και ζήτησε την υποστήριξη της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

Ο Διευθυντής της υπηρεσίας από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία για την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIL) στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίας και την εξέλιξη του φαινομένου των ξένων μαχητών.

Σε συνέντευξή του στον Εθνικό Κύρηκα ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αφορμή για την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ήταν και το θέμα των τζιχαντιστών τονίζοντας ότι «η επίσκεψη στις ΗΠΑ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για μία ολική προσέγγιση των ζητημάτων ασφάλειας, που όλοι αναγνωρίζουν. Είναι ζητήματα που έχουν κατά κύριο λόγο παγκόσμιο χαρακτήρα και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών. Σήμερα, είναι γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση για να σβήσει η φωτιά, που έχει ανάψει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητη και η διεθνής συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για το θέμα αυτό. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα, δεν υπάρχει ζήτημα ύπαρξης θυλάκων Τζιχαντιστών. Από εκεί και πέρα, η γειτνίαση και η ευρύτερη γεωπολιτική θέση της χώρας επιβάλουν εγρήγορση και επιφυλακή, κάτι που συνεπάγεται τη στενή συνεργασία με όλους αρμόδιους φορείς και τις Υπηρεσίες Ασφάλειας».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει τόσο επαναξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων πολιτικών, όσο και να εξετάσουμε την υιοθέτηση νέων πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων. Ειδικά, αυτή τη χρονική περίοδο η χώρα μας δέχεται ένα πρωτοφανές κύμα παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, λόγω του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτό με δεδομένη την ύπαρξη άνω των δύο εκατομμυρίων μεταναστών στη χώρα, δημιουργεί μία τεράστια οικονομική και κοινωνική πίεση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ήδη θέσει το θέμα ζητώντας την ενεργή στήριξη και αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας σε όλα τα ευρωπαϊκά fora» .

Ο κ. Κικίλιας θα έχει το απόγευμα συναντήσεις και με στελέχη του FBI για να θέσει επί τάπητος και την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

ΑΝ. ΓΑΛ.


σχετικα αρθρα