Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Τις έμμεσες επιπτώσεις των stress tests για τις τράπεζες και την επίδρασή τους στο πολιτικό σκηνικό, υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων, προσπαθούν να διαγνώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, μπορεί να έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, εντούτοις όμως κυριαρχεί ο φόβος για το άγνωστο, όσο και εάν αυτό δεν το παραδέχεται κανένα κυβερνητικό στέλεχος.

Και αυτό διότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει επί της ουσίας ότι λόγω των περιορισμένων έως μηδενικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, υπάρχουν αίφνης 11 δισ. από τα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημοσιονομικούς σκοπούς και συγκεκριμένα, προς ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία σχετική συμφωνία με την τρόικα. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη στάση της τρόικας την επόμενη περίοδο.

Δεν είναι τυχαία η κίνηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ (άφησε προ μερικών εβδομάδων να εννοηθεί ότι πράγματι τα 11 δισ. του ΤΧΣ μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό προϋπολογισμό) να μην εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Το βασικό από εδώ και πέρα είναι η Αθήνα να μπορέσει όντως να αξιοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ, μια κίνηση που απαιτεί πολιτική απόφαση με συνεννόηση των εταίρων, ενώ ήδη έχουν σταλεί μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών, όπως, α) επιστροφή στον EFSF για τη μείωση του χρέους και β) παράταση κατά ενός έτους της διαθεσιμότητάς τους για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται (τράπεζες) κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η εκδοχή, την οποία απεύχονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, να περάσει από το Συμβούλιο του EFSF και ίσως και από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η επιλογή της Αθήνας να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για άλλο σκοπό.

Αυτό το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα με στόχο να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του ποσού για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να κάνει πολιτική διαχείριση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής με στόχο να πιστοποιήσει την ορθότητα των πολιτικών επιλογών.