Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Το ποδοσφαιρικό ερώτημα «θα κάνει παρέλαση;», κυριάρχησε χθες στις συζητήσεις και ανταλλαγές ευχών μεταξύ κυβερνητικών και δημοσιογράφων. 

«Να δούμε αν θα είμαστε και την 25η Μαρτίου» ήταν το ενδεικτικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους, εξ αυτών, είναι η αλήθεια, που θεωρούν ως εξαιρετικά δύσκολη την εξασφάλιση των 180 βουλευτών που απαιτούνται. 

Το Newpost αναλαμβάνει να δώσει απάντηση στο ερώτημα. Και αυτή είναι ότι ακόμα κι αν δεν εξασφαλίζονται οι 180, η υπάρχουσα κυβέρνηση μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να... ξαναπαρελάσει στις 25 Μαρτίου, με τη χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. 

Αυτό μπορεί να συμβεί, εφόσον η κυβέρνηση εξαντλήσει την πρόβλεψη του άρθρου 32 του Συντάγματος, παρ.1:

«H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής». 

Δεδομένου ότι ο κ. Κάρολος Παπούλιας ορκίστηκε στις 12 Μαρτίου, η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του θα πρέπει να ξεκινήσει περί τις 10 Φεβρουαρίου και, δεδομένης της πρόβλεψης του Συντάγματος ότι μεταξύ των διαδοχικών ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο μεσολαβούν απαραιτήτως 5 ημέρες, η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί την 20η Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα, πάντοτε, με το Σύνταγμα «αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία (σ.σ. 180 βουλευτές), η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής». Τούτων δοθέντων, οι πιο πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών είναι η 22α Μαρτίου ή η 29η Μαρτίου, με την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821 να «πέφτει» Τετάρτη, ανάμεσα στις δύο, πιθανές, εκλογικές Κυριακές. 

Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα συνταγματικά προβλεπόμενα όρια. Διότι άλλες εισηγήσεις προκρίνουν, αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τους πιστωτές, και πάντως εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου. Οπότε, εφόσον δεν βρεθούν οι 180, το ερώτημα για την 25η Μαρτίου δεν θα είναι αν στους επισήμους θα βρίσκονται οι νυν κυβερνώντες αλλά εάν θα υπάρχει κανονική κυβέρνηση στην Ελλάδα για να εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς.