Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Το… «μαξιλαράκι» του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο οποίο έχει βασίσει ένα μεγάλο κομμάτι από το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται πίσω από την  ξεκάθαρη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  για την διατήρηση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την αντίστοιχη έκδοση μετοχών. 

Έτσι τα στελέχη της Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις του πρωθυπουργού αφού εάν για παράδειγμα ο Αντώνη Σαμαράς επιμείνει στην επιστροφή των 11 δισεκατομμυρίων του ΤΧΣ προκειμένου να μειωθεί το χρέος τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να επανακαθορίσει το πρόγραμμα του με βάση τα νέα δεδομένα. 

Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να  φύγουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΤΧΣ . Την άποψη αυτή μάλιστα είχαν εκφράσει και στον Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος πριν από λίγο χρονικό διάστημα και επανέλαβαν με κάθε τρόπο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 

«Εμείς ζητάμε τη διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για  την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν». 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα ότι πρέπει «άμεσα να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία ,με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών.  Όμως φαίνεται ότι οι τραπεζοκεντρικές λύσεις, που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων, θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν την δίκαιη και ίση  μεταχείριση των δανειοληπτών. 

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο  βασικός μέτοχος των 4 Τραπεζών. Η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών.» 

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλες αυτές τις μέρες κράτησαν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους γι αυτό το θέμα αφού όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να διαταραχθεί το τραπεζικό σύστημα δεδομένου –όπως υποστηρίζουν –ότι  πολύ σύντομα θα κληθεί  να αναλάβει την εξουσία. Μάλιστα σημείωναν με σκωπτικότατα ότι από κεκτημένη ταχύτητα η κυβέρνηση επιτέθηκε στην  αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για επιθετικότητα όταν απλώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έθεσε μόνο μια σειρά από ερωτήματα για το ποιος θα πληρώσει το …μάρμαρο δηλαδή την στήριξη των τραπεζών. 

«Tα τελευταία χρόνια, o ελληνικός λαός έχει πληρώσει για τη στήριξη των τραπεζών άμεσα ή έμμεσα μέσω εγγυήσεων ποσά που ισοδυναμούν με σχεδόν μιάμιση φορά με το σημερινό ΑΕΠ ανέφεραν  τα στελέχη της Κουμουνδούρου . Θα μετακυλιστεί αυτή η στήριξη και προς τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Θα επιτελέσουν επιτέλους οι τράπεζες το βασικό τους σκοπό που είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά ή θα συνεχιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης η υιοθέτηση αποκλειστικά τραπεζοκεντρικών λογικών εις βάρος των πολιτών; 

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα του ως βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών με σκοπό την παροχή ρευστότητας προς την αγορά και την ανακούφιση τω δανειοληπτών.»