Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Όσοι πιστοί προσέλθετε λέει το ΠΑΣΟΚ στα στελέχη του καλώντας τα να συμμετάσχουν στις διεργασίες για την συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. 

Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τεστ συμμετοχής στην διαδικασία της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. 

Για μία ακόμη φορά όμως οι συζητήσεις έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται σε ενδεχόμενες απουσίες από την διήμερη συνεδρίαση της ΕΟΕΣ και όχι στις παρουσίες. 

Λογικά στον χώρο της Αθηναϊδας όπου θα λάβουν χώρα οι εργασίες θα πρέπει να εμφανιστεί σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου το κάλεσμα για συμμετοχή στην Επιτροπή είναι θεσμικό και αφορά όλους τους βουλευτές, πρώην βουλευτές και όσους συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του 2012 και στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Πολλοί ωστόσο μέσα από το ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν την προσπάθεια δημιουργίας της Δημοκρατικής Παράταξης και συνολικά τον σχεδιασμό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κίνηση των 75 που προ δεκαημέρου ζήτησε διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αμφισβητώντας εγχειρήματα τύπου Ελιάς και τον τρόπο συγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης δεν σκοπεύει να χαρίσει την διοργάνωση στην σημερινή ηγεσία.

Γιατί με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι δίνει χώρο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κινείται και να σχεδιάζει μόνος του. Επομένως, λογικά θα δώσει το παρών στις εργασίες της ΕΟΕΣ. Από την άλλη, διάφοροι παπανδρεϊκοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Για παράδειγμα ο Θάνος Μωραΐτης είχε συμφωνήσει για ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, όμως διαφωνεί με το μοντέλο του και με την μονοθεματική του ατζέντα.

Άρα τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πάνε ή όχι. Κάτι που είναι ασαφές τώρα, καθώς ενώ οι λεγόμενοι παπανδρεϊκοί προγραμμάτιζαν ως γνωστόν να πάνε στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Ελιάς έστω και για το τυπικό, στο παρά πέντε αποφάσισαν να απόσχουν ακολουθώντας την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου..