Στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου επιμένει η ΝΔ, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση των όρων του είναι και αναγκαία και εφικτή. «Εμάς στόχος μας είναι η δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο έχει ζητήσει πολλές φορές ο Αντώνης Σαμαράς. Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος  μίλησε για "μεγάλο θράσος", να θεωρεί η ΝΔ τον κ. Σαμαρά ως διαπραγματευτή.

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στον Ιρλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος ύστερα από διαπραγματεύσεις, κατάφερε να ανατρέψει δύο δυσμενείς όρους του μνημονίου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επιπλέον σημείωσε ότι και ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

«Η ανατροπή αυτή απαντά έμπρακτα σε όσους εδώ στη χώρα μας θεωρούν το μνημόνιο ταμπού. Δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε όταν έπρεπε και δεν τολμά ούτε σήμερα να διαπραγματευτεί όπως πρέπει», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης είπε ότι είναι λάθος όλο το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας. Είναι αναποτελεσματική», είπε ο κ. Μιχελάκης αναφέροντας ότι η «χώρα βουλιάζει όλο και βαθύτερα στην ύφεση».

Σε ότι αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης δήλωσε ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας αυτά τα σενάρια καταστροφολογίας δεν βοηθούν», ενώ απέναντι στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σταμάτησαν.

Από εκεί και πέρα, είπε, θα υπάρξει επικαιροποίηση των θέσεων της ΝΔ στο "Ζάππειο 2".

Μεγάλο θράσος να θεωρεί η ΝΔ τον Σαμαρά ως διαπραγματευτή

Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για "μεγάλο θράσος", να θεωρεί η ΝΔ τον κ. Σαμαρά ως διαπραγματευτή, "ο οποίος επί έναν χρόνο τουλάχιστον κρυβόταν και δεν πήγαινε στην ΕΕ και όταν αποφάσισε να πάει, είναι γνωστή η απαξιωτική αντιμετώπισή του από τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και δεν κατάφερε να τους πείσει ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για τη χώρα μας".

"Καλά θα κάνουν αυτοί που όχι απλώς δεν διαπραγματεύτηκαν όταν έπρεπε, αλλά λιποτάκτησαν, να σκέφτονται πολύ καλά όταν κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας", τόνισε.