Πλούσια ατζέντα για τα ενεργειακά θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ από την προσεχή Κυριακή 2 Νοεμβρίου ως την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.

Οι διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και η διπλωματική αλλά και ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα συζητηθούν κατά τις επαφές του κ. Μανιάτη.

Ο υπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Δρ. Έρνεστ Μονίζ (Ernest Moniz), την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας Κάθριν Νοβέλι (Catherine Novelli) καθώς και με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιριών. Θα δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης καθώς και στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στόχος οι επενδύσεις»

Κεντρικός στόχος της επίσκεψης όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Μανιάτης, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια και ειδικότερα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και στην εξοικονόμηση ενέργειας (ο υπουργός θα συναντηθεί και με τον ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία Γιώργο Σακελλάρη που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής των ΗΠΑ στον τομέα). Θα συζητηθούν ωστόσο γενικότερα οι εξελίξεις στην περιοχή, θα επισημανθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως «όασης ασφάλειας» σε μια ταραγμένη περιοχή και θα υπάρξει ενημέρωση για την προσέγγιση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται τριμερής Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Νοεμβρίου και στη συνέχεια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε σήμερα και στα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας τη σαφή και ξεκάθαρη απόφαση των ευρωπαίων ηγετών για την Κύπρο, σύμφωνα με την οποία όλοι οφείλουν να σεβαστούν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ.

Ως επιτυχία και της Ελλάδας που περιλαμβάνεται στις χώρες που είχαν εκφράσει διαφορετική άποψη σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, παρουσίασε ο υπουργός και τις αποφάσεις της Συνόδου αναφορικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας με ορίζοντα το 2030.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιάτης θα βρίσκεται αύριο στην Πάτρα για να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη σύμβαση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο. Όπως ανήγγειλε εξάλλου, σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της νότιας Καβάλας, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο προσχέδιο του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας.