«Η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απευθυνόμενος για τελευταία φορά προς τους διαπιστευμένους στην ΕΕ δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν θέλησε να προβλέψει αν και πώς θα εξέλθει από το Μνημόνιο λέγοντας πως οι σχετικές συζητήσεις εξελίσσονται και οι όποιες αποφάσεις θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή Γιούνκερ.

Σημείωσε πάντως ότι ενόσω η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους προασπιζόμενες την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στο παρελθόν τονίζοντας με έμφαση ότι πολλοί είχαν αμφίσημες θέσεις, ενώ κάποιοι στοιχημάτιζαν υπέρ του λεγόμενου «Grexit».

O ίδιος δήλωσε υπερήφανος για την εμμονή του στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και πεπεισμένος ότι αν έφευγε η Ελλάδα θα εμφανιζόταν φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες.

«Πολλοί ρωτούσαν την Επιτροπή αν θα ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η απάντηση που πάντοτε έλαβαν ήταν όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες θυσίες του, εξακολουθεί να τάσσεται στην πλειονότητά του υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρώ. Κάτι που μεταξύ άλλων δείχνει και την αξιοπιστία της ευρωζώνης σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

Ο Πορτογάλος υπερασπίστηκε συνολικά το έργο του λέγοντας ότι σεβάστηκε πάντοτε την κοινοτική νομιμότητα, ακόμη και όταν επέτρεψε κατά την περασμένη δεκαετία στη Γαλλία και τη Γερμανία να παραβιάσουν την προβλεπόμενη από τη Συνθήκη του Μααστριχτ δημοσιονομική πειθαρχία. Ως προς το τι θα πράξει στο μέλλον δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει αν θα επιστρέψει στην πολιτική ζωή της χώρας του η αν θα διεκδικήσει διεθνείς θέσεις όπως η προεδρία του ΟΗΕ. Αποχαιρέτησε όμως τους δημοσιογράφους διαβάζοντας (στα πορτογαλικά) ένα ποίημα με τον τίτλο «Ξανάρχισε».

Η σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν η τελευταία υπό την προεδρία του, αφού από 1ης Νοεμβρίου αναλαμβάνει η Επιτροπή Γιούνκερ.