Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests, φουσκώνει τα «πανιά» της κυβέρνησης που εκτιμά ότι η έξοδος από το Μνημόνιο και την κηδεμονία του ΔΝΤ βρίσκεται πλησιέστερα από ποτέ, με ενδιάμεσο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (στις 18 του μηνός) οπότε και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η αμηχανία με την οποία υποδέχθηκε τα αποτελέσματα των stress tests ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα πεδίο στο οποίο ο πολιτικός αντίπαλος εμφανίζεται σε εμφανή μειονεκτική θέση. 

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιθυμούν να διατηρήσουν αυτό το πλεονέκτημα ώστε να επιχειρήσουν πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση με αιχμή την έξοδο από το Μνημόνιο. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η θετική αξιολόγηση της τρόικας και η αποφυγή συζητήσεων που ενδέχεται να μην έχουν την επιθυμητή κατάληξη, όπως π.χ. το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. 

Στόχος του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου είναι, παράλληλα με την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο να αναδεικνύονται τυχόν παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ ή στελεχών του, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το δίλλημα «έξοδος από το Μνημόνιο με σίγουρα βήματα ή πορεία στο άγνωστο και την αβεβαιότητα». Τον τόνο αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προβάλλοντας ένα προφίλ σοβαρού ηγέτη, με όραμα, που γνωρίζει που πηγαίνει το «σκάφος». 

Ταυτοχρόνως βρίσκεται –πλέον- σε πλήρη εξέλιξη και η προσπάθεια εξασφάλισης των 180 βουλευτών οι οποίοι χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι η εξασφάλιση της Προεδρικής πλειοψηφίας εξαρτάται άμεσα από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και διατυπώνει την άποψη ότι οι συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες ώστε να δώσουν τον επιθυμητό αριθμό των 180 βουλευτών. Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι οποίοι έχουν αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα να πείσουν ανεξάρτητους βουλευτές να μην ανακόψουν την πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, είναι θετικά.

Τόσο θετικά που λέγεται ότι «έχει καλυφθεί περισσότερη από τη μισή απόσταση» και πλέον απομένουν τα «τελευταία μέτρα».