Δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος για το σκηνικό της έντασης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ με την  αποστολή εκεί του ερευνητικού σκάφους της  «Μπαρμπαρόσα», μίας φρεγάτας και ενός υποβρυχίου που στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα νερά της Αμμοχώστου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνομιλία που είχε σήμερα το μεσημέρι με τους στρατιωτικούς συντάκτες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει τρία πολύ σοβαρά ανοιχτά  μέτωπα και δεν πρόκειται να ανοίξει και άλλο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ότι θα στείλουμε στην  θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μία ελληνική  φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, εξήγησε ότι οι δύο αυτές πολεμικές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού μας θα βρεθούν εκεί  για να αντικαταστήσουν ισάριθμα  πλοία μας που μετέχουν στις  επιχειρήσεις, Unifil του ΟΗΕ στο Λίβανο (παρεμπόδιση αποστολής όπλων) στο Λίβανο) και στην Active Endeavour του ΝΑΤΟ (για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην  Ανατολική Μεσόγειο) . Τη φρεγάτα της στέλνουμε για να  συμμετέχει στην επιχείρηση Unifil και το υποβρύχιο για την επιχείρηση Active Endeavour.

Και οι δύο αυτές αποστολές δεν ξεκίνησαν χτες αλλά εδώ και πολύ καιρό. Άρα οι αποστολές των δύο πολεμικών σκαφών μας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν σχετίζονται  με  τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση καθώς την περίοδο αυτή έχει να αντιμετωπίσει το θέμα των Κούρδων, της Συρίας και των Τζιχαντιστών. Με τα δεδομένα αυτά, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκτιμά ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να ανοίξει και άλλο μέτωπο. Απλά πιέζει προκειμένου να σύρει τη Λευκωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  όπως εκείνη φαντάζεται.

Εξήγησε μάλιστα ότι την απόφαση να αντικαταστήσει την πυραυλάκατο με φρεγάτα την είχε λάβει μήνες πριν, πριν ξεκινήσει  το Μπαρμπαρόσα για την Κυπριακή ΑΟΖ. Άρα δεν προέβη σε καμία αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο.  

Γ. Κοκ.