Πάνω από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση για την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου» και ότι «ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα».
 
Σε ερώτηση για το εάν η Γερμανία θα βοηθήσει ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Φυσικά. Η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

«Βιώσιμο το ασφαλιστικό»

Την πεποίθηση ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι βιώσιμο και πως η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα μείωσης των συντάξεων, εξέφρασε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση Σόιμπλε - Χαρδούβελη.

Σύμφωνα, επίσης, με το συγκεκριμένο στέλεχος, κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκε θέμα τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η «νέα σχέση» που θα υπάρξει μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά την 1η Ιανουαρίου και τη μετά- Μνημόνιο εποχή.

Η τελική μορφή της συγκεκριμένης σχέσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά, όπως επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «εάν οι αγορές δουν ότι υπάρχει "δίχτυ ασφαλείας", τότε θα βελτιωθεί η εικόνα και θα πέσουν τα spreads και τα επιτόκια».

Ο κ. Χαρδούβελης, συμμετείχε νωρίτερα στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο του οποίου υπεγράφη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.