current views are: 1

29 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση20:57

Η ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου με φόντο την επιστροφή της τρόικας

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο γίνεται με φόντο την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την έναρξη του τελευταίου γύρου της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσίευση 20:57’
αρθρο-newpost

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο γίνεται με φόντο την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την έναρξη του τελευταίου γύρου της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο γίνεται με φόντο την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την έναρξη του τελευταίου γύρου της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Και γίνεται στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών που ήταν ένα από τα λίγα θετικά μηνύματα που είχε η κυβέρνηση τους τελευταίους δύο μήνες. Στο τραπέζι των δύο πολιτικών αρχηγών εκτός από την οικονομία και την τρόικα θα βρεθούν και οι εξελίξεις στην Κύπρο.

Τα stress tests των τραπεζών και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που αναμένεται στη βουλή εντός της εβδομάδας αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια θα αποτελέσει για την κυβέρνηση ισχυρό επιχείρημα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ παρόμοιας ισχύος με το επιχείρημα της ρύθμισης των 100 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την διαπραγμάτευση οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να λάβουν αποφάσεις για το μισθολόγιο στο δημόσιο, τις απολύσεις στο δημόσιο και τους πλειστηριασμούς.

Σε πολιτικό επίπεδο Σαμαράς και Βενιζέλος αναζητούν τρόπους να «ηρεμήσουν» τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους που αντιδρούν έντονα σε κάθε υποψία ή σενάριο ότι η συμφωνία για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης θα περιλαμβάνει νέους όρους ή ακόμη και παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Επιπλέον στη σύσκεψη θα αποφασιστούν οι οδηγίες που θα δοθούν στους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση αλλά και οι κινήσεις που θα κάνουν οι ίδιοι ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία με την τρόικα που συνεπάγεται απεμπλοκή από το μνημόνιο.

Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να έχουν επαφές (τηλεφωνικές κυρίως ) με ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους θα συζητήσουν τις γραμμές διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ενδεχομένως να ζητήσουν και δηλώσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αν αυτός ο προγραμματισμός υλοποιηθεί τότε θα είχε τριπλό κέρδος:

  • Πρώτον: Θα υπάρξει μετά από χρόνια απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές.
  • Δεύτερον: Θα δημιουργηθούν ικανές συνθήκες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα έχει έναν ακόμη χρόνο για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της.
  • Τρίτον: Θα δημιουργούσε τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού ούτε το δίλημμα μνημόνιο αντιμνημόνιο θα ισχύει , ούτε εμπλοκή λόγω προεδρικής εκλογής θα μπορούσε να δημιουργήσει.

Πάντως μέχρι στιγμής καλά πληροφορημένες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δήλωναν στο newpost ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν χωρίς προβλήματα αφού η Αθήνα έχει δεσμευτεί για την συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών με ή χωρίς μνημόνιο.


σχετικα αρθρα