Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αποχαιρετούσε χθες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεργάτες και διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Η παραίτησή του είναι πλέον θέμα ωρών θα λέγαμε, καθώς αναμένεται να υποβληθεί επισήμως το Σάββατο. Ο ίδιος, αν και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν θα μείνει ακέφαλο ούτε ένα λεπτό, δεν θέλησε ούτε καν να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά του διαδόχου του. 

Οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν να τον διαδέχεται ένα ισχυρό πολιτικό πρόσωπο ώστε να δοθεί και στους γείτονες που το τελευταίο διάστημα έχουν… ξεσαλώσει, το αναγκαίο σχετικό μήνυμα. Η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, επανέφερε τα σενάρια περί ανάληψης του υπουργείου Άμυνας από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και την τοποθέτηση αναπληρωτή υπουργού, με προβάδισμα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.  

Την ίδια ώρα, δεν είχε κλείσει ακόμα το ενδεχόμενο ενός μίνι ανασχηματισμού με την… ευκαιρία αντικατάστασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο Πρωθυπουργός δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, με ισχυρότερη (αυτή τη στιγμή) την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν τώρα οι διορθωτικές κινήσεις που κρίνονται αναγκαίες. Και η κυβέρνηση, να αποτελέσει ένα συμπαγές μπλοκ που θα αγωνιστεί για την υλοποίηση των πολιτικών και των σχεδιασμών που θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα- βασικότερα αυτών, δεν είναι βέβαια άλλα από την απαλλαγή από το Μνημόνιο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Στην περίπτωση κατά την οποία ο Α. Σαμαράς θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις για μίνι ανασχηματισμό, θα πρέπει να περιμένουμε την αντικατάσταση του Αργύρη Ντινόπουλου και του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Καρασμάνη ο οποίος δεν θεωρείται αποφασισμένος να «σπάσει αυγά». Έντονη φημολογία υπάρχει επίσης για το ενδεχόμενο αντικατάστασης της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.  

Στον αντίποδα, ακούγεται ότι στην περίπτωση κάποιων διορθωτικών αλλαγών, τύχη για να βρεθούν στο κυβερνητικό σχήμα έχουν οι Κώστας Μαρκόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος, ενδεχομένως και ο Γιάννης Μιχελάκης.  

Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, καθώς ο Α. Σαμαράς δεν έχει κοινοποιήσει τις τελικές του προθέσεις, ενώ ταυτοχρόνως δέχεται και εισηγήσεις να προχωρήσει μόνο στην αντικατάσταση του Δ. Αβραμόπουλου και να διατηρήσει το υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα ως έχει. Σε δυο μέρες θα γνωρίζουμε…