Η κυβέρνηση δεν εξετάζει θέμα νομιμοποίησης ή «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, κύκλοι του οποίου όμως σημειώνουν πως το ζήτημα των σχετικών προστίμων είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν τη Μ.Τρίτη πως πιθανή νομιμοποίηση θα αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων, και προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Οι ίδιοι πάντως τόνιζαν πως το ζήτημα του ύψους των προστίμων διατήρησης είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να διαμορφωθούν σε επίπεδο που να είναι εισπράξιμα ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.

Να θυμίσουμε ότι την Ειδική ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κτισμάτων, η οποία θα λειτουργούσε στα πρότυπα των ημιυπαίθριων, ετοίμαζε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου που κάνει η κυβέρνηση για να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους.

Τη νέα ρύθμιση μάλιστα είχε προανήγγειλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όπου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να τραβήξει «μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, η σχετική απόφαση είχε ήδη ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες, στις 6 Αυγούστου, με το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, στο οποίο επισημαίνεται ότι στα μέτρα που επίκεινται θα ανακοινωθούν και «κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1,5 εκατομμύριο ευρώ από το 2011 έως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011».

Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος υπολόγιζαν αρχικά ότι 3,4 εκατ. στρέμματα δημόσιας γης έχουν καταπατηθεί, αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ύστερα από πρόσφατη έρευνα ότι σήμερα πλέον τα καταπατημένα είναι 5 εκατ. στρέμματα.

Με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητά εναγωνίως έσοδα από κάθε «πηγή», είτε εντός είτε εκτός προϋπολογισμού και στράφηκε προς την κατεύθυνση των καταπατημένων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αυτή τη δήλωσή της η κ. Μπιρμπίλη "άδειασε" τον κ. Παπακωσταντίνου.

Από υπολογισμούς που είχαν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών μάλιστα είχει προκύψει ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει έως και 35 δισ. ευρώ...