current views are: 2

30 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:39

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Γιάννη Στουρνάρα

Η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Γ. Στουρνάρα εκτός της εθιμοτυπικής της διάστασης, είναι η πρώτη μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, αποκτά επι πλέον ενδιαφέρον και αυτό όχι μόνο εξ αιτίας των τεστ των τραπεζών.

Δημοσίευση 10:39’
αρθρο-newpost

Η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Γ. Στουρνάρα εκτός της εθιμοτυπικής της διάστασης, είναι η πρώτη μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, αποκτά επι πλέον ενδιαφέρον και αυτό όχι μόνο εξ αιτίας των τεστ των τραπεζών.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Γ. Στουρνάρα εκτός της εθιμοτυπικής της διάστασης, είναι η πρώτη μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, αποκτά επι πλέον ενδιαφέρον και αυτό όχι μόνο εξ αιτίας των τεστ των τραπεζών. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του Γ. Στουρνάρα με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκούντως καλές, παρά την κρίση του περασμένου Ιουνίου η οποία εξομαλύνθηκε, αφού ο διοικητής της ΤτΕ επέδειξε “σώφρονα στάση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. 

Ο Α. Τσίπρας λοιπόν στην συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα πάει όχι μόνο αρκετά διαβασμένος, αλλά έχει “υπο μάλης” και τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια, αφου όλο και συχνότερα οι ευρωπαίοι “συμφιλιώνονται” με την ιδέα ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. 

Τι θα συζητήσει; Βεβαίως να μην εξανεμιστεί το μαξιλαράκι των 11,5δις του ΤΧΣ σε προεκλογικού τύπου παροχές, να ερμηνευθούν υπεύθυνα οι εξαγγελίες για τα “κόκκινα δάνεια”, και το τι θα γίνει με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και κυρίως να εκμαιεύσει την στάση που θα κρατήσει ο Γ. Στουρνάρας ως “εθνικός θησαυροφύλακας” σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. 

Όπως έλεγε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου “αν ο διοικητής της ΤτΕ, γίνει εκών άκων μέρος του προεκλογικού παιχνιδιού τότε η οικονομία θα επιστρέψει στις πλέον μαύρες μέρες της”. Και ναι μεν κομψά αλλά με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα θα ζητηθεί να μην υπάρξουν “περίεργες παρεμβάσεις”. 

Όσον αφορά το ραντεβού Α. Σαμαρά – Κ. Καραμανλή η Κουμουνδούρου το εντάσσει στις προσπάθειες του πρωθυπουργού να το εμφανίσει ως ” προσπάθεια ενοποίησης του χώρου, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους από την άκρα δεξιά μέχρι… το ΠΑΣΟΚ “. Όμως αυτή η προσπάθεια περισσότερο ανέδειξε ένα “αμφιβόλου επιτυχίας επικοινωνιακό παιχνίδι, παρά ανέδειξε επί της ουσίας την όποια προσέγγιση των δύο”. 

Και επειδή οι καιροί είναι “πονηροί” στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως «αν αυτή η συνάντηση έγινε για να βοηθήσει την κυβέρνηση να βρει τους 180 πρόθυμους για την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή μάλλον ατύχησε», αφού επισημαίνουν «Γουλιμήδες τη σήμερον ημέρα δύσκολο είναι να βρεθούν αφού η κατακραυγή της κοινωνίας θα τους θέσει στο περιθώριο».


σχετικα αρθρα