Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με το φαινόμενο που απειλεί να γίνει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καταπιάνονται με επίκαιρη ερώτησή τους, προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές.

Συγκεκριμένα οι Σ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Χ. Αηδόνης, Γ. Ψαριανός και Π. Τατσόπουλος, αναφέρουν πως τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, της οικονομικής κρίσης και της διάψευσης των  «συλλογικών μας μύθων», έχει αναπτυχθεί ένα πλαίσιο φορολογίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο όριο και χωρίς επί της ουσίας η φορολογία επί της ακίνητητης περιουσίας  να ανταποκρίνεται στην πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

« Το γεγονός μάλιστα ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις κατοχής ακίνητης περιουσίας υπολογίζονται στη βάση των αντικειμενικών αξιών του 2007 και όχι στη βάση των σημερινών εμπορικών αξιών καθιστά πρακτικά αδύνατη την αγοραπωλησία ακινήτων, αφού η οποιαδήποτε αγορά ακινήτου συνεπάγεται παράλογα και διαρκή φορολογικά βάρη», υπογραμμίζουν και προειδοποιούν: «

Οφείλουμε να επισημάνουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής, αφού και παρά τις διαδοχικές ρυθμίσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που υιοθετεί κάθε φορά η κυβέρνηση, καθίσταται πλέον πρακτικά αδύνατο για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να διατηρήσουν ακόμα και την πρώτη και μοναδική κατοικία τους λόγω οικονομικής αδυναμίας».

Οι βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων τον κ. Χαρδούβελη, πόσο έχει μειωθεί η αξία των ακινήτων από το 2007, αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα στην επιτροπή για πού επεξεργάζεται σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.