Υπέρογκα ποσά στο εξωτερικό φέρονται να έχουν «φυγαδεύσει» περίπου 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Για το θέμα συναντώνται εκτάκτως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στην κυρία Σαββαΐδου δια του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), λίστα με τους 415 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, εν μέσω του ελέγχου για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό.  Αυτούς θα ελέγχει πλέον η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ τους υπόλοιπους που δεν έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους θα συνεχίσει να ερευνά το Σώμα Επιθεωρητών.

5260 υπάλληλοι «φυγάδευσαν» πάνω από 270.000 ευρώ ο καθένας

Το Δεκέμβριο του 2013 ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν χρηματικά εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Όπως ενημερώθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευά Νομικό, συνολικά 5.260 υπάλληλοι του Δημοσίου έστειλαν μέσω εμβασμάτων σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής αθροιστικά το ποσό του 1,45 δις ευρώ. Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο προσεγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ. 

Μάλιστα, 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ.

Οι βασικές διαπιστώσεις του ελέγχου συνοψίζονται στα εξής:

  • 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, οι ή και με τους / τις συζύγους, έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα που το σύνολό τους ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ. 
  • Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.
  • Μετά την εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς το ΣΕΕΔΔ για έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης, 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.   
  • 241 από τους 415 αποχωρήσαντες, είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ. 

  • 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Απέστειλαν 27.300.000 ευρώ

  • 5.260 υπάλληλοι, οι ίδιοι ή και με τους/τις συζύγους τους έστειλαν σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού από το 2009 εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ. Το σύνολο των ποσών που έστειλαν οι ανωτέρω ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ. 

  • Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ 

Μητσοτάκης: Η παραίτηση δεν αναστέλλει τον έλεγχο

Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο που διενεργεί το ΣΕΕΔΔ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είχα ζητήσει από το ΣΕΕΔΔ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να προβεί σε έναν οριζόντιο έλεγχο εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που ξεπερνούσαν το ποσό των 100.000 ευρώ. Συνολικά 5.260 υπάλληλοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο. Το συνολικό ποσό που έφυγε από τη χώρα αγγίζει το 1,5 δις ευρώ. Από αυτούς τους υπαλλήλους οι 415 έχουν τον τελευταίο χρόνο αποχωρήσει από το Δημόσιο για διάφορους λόγους. Σήμερα επέστεψα στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, τα στοιχεία αυτών των υπαλλήλων που δεν μπορούν πια να ελεγχθούν από το ΣΕΕΔΔ προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ, πάντα με τα κριτήρια που αυτή χρησιμοποιεί.Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».

Σαββαΐδου: Έλεγχος πόθεν έσχες για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται

«Για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου..

«Παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠΦορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει για διαφόρους λόγους.Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων», πρόσθεσε και κατέληξε: «Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

«Αυτοί οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και με μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Θα ελεγχτούν 4.845 υπάλληλοι που παραμένουν στο Δημόσιο. Για τους υπόλοιπους 415 που έχουν αποχωρήσει έχει ενημερωθεί η ΓΓΔΕ για να πράξει τα δέοντα», συμπλήρωσε ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευάς Νομικός.

Κι άλλες υποθέσεις που πρέπει άμεσα να ερευνηθούν

 

Το newpost σε σημερινό του ρεπορτάζ αποκαλύπτει δύο από τις υποθέσεις που ταλανίζουν τις φορολογικές αρχές και για τις οποίες ζητά άμεση διερεύνηση.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Τάκης Χατζής, την περίοδο 2010-2013 κάποιος πελάτης της Εθνικής Τράπεζας ονόματι Μακρής Νικόλαος ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων εξήγαγε το ποσό αυτό σε τράπεζα του εξωτερικού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ΒΗΜΑ ONLINE»ο κος Μακρής είναι ανύπαρκτο πρόσωπο πίσω από το οποίο ευλόγως πιθανολογείται ότι κρύβεται κάποιος από τους βιαστές της χώρας.  

Επιπλέον, το newpost εδώ και κάποιους μήνες ερευνά την υπόθεση γνωστού μεγαλομεσάζοντα ο  οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ βαρύνεται με φόρους και πρόστιμα που φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα στοιχεία του ρεπορτάζ και οι πληροφορίες ετέθησαν υπ’ όψιν του Αναπληρωτή Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη οι οποίοι δεν διέψευσαν μεν το ρεπορτάζ αλλά δήλωσαν αναρμόδιοι για να δώσουν στοιχεία για την εξέλιξη της διαδικασίας είσπραξης των χρημάτων επικαλούμενοι το απόρρητο της διαδικασίας και την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ύποπτου μεσάζοντα.