Τα ζητήματα της Ουκρανίας, του Ισλαμικού Κράτους και της αμυντικής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Ε.Ε. συζήτησαν σε θετικό κλίμα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ όπως τόνισαν στις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ότι δημιουργείται κίνδυνος διάχυσης αποσταθεροποίησης στη γεωγραφική ζώνη που ακουμπά στα νότια σύνορα σημειώνοντας ότι η αντιμετώπισης της πρόκλησης δεν είναι δυνατόν να γίνεται μόνο με στρατιωτικούς όρους και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας όπως ο μεσογειακός διάλογος.

«Συζητήσαμε για την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία» είπε ακόμα ο κ. Σαμαράς εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει «να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της συμμαχίας να λαμβάνει μέτρα διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας των μελών της και ότι «κάθε σύμμαχος έχει δικαίωμα να εκφράζει την ανησυχία του».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι παρά την οικονομική στενότητα «η Eλλάδα αποτελεί ένα από τα τέσσερα μέλη της συμμαχίας με αμυντικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ» ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας βγαίνει από την κρίση και πως πλέον αποτελεί νησίδα ασφαλείας στην περιοχή.

Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα πρέπει να συγκροτήσουν μία λειτουργική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη» και υπογράμμισε:

«Όλοι έχουμε πλήρη συνείδηση ότι έιναι μία κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα. Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και η Συμμαχία καλείται να ανταποκριθεί».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση για τις συνομιλίες με τον κ. Στόλτενμπεργκ, ευχόμενος καλή επιτυχία.

Από την πλευρά του ο νορβηγός Γ.Γ. του ΝΑΤΟ η Ελλάδα έχει υπάρξει σταθερός σύμμαχος για πάνω από 60 χρόνια και αφοσιωμένος στις κοινές μας αξίες. Η Ελλάδα ειναι ένθερμος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ

«Είδα την άσκηση και εντυπωσιάστηκα από όσα είδα» είπε για την άσκηση «Πυρπολητής».