Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλάβει καθήκοντα ως έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε πως το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει είναι εξαιρετικά σημαντικό και ανήκει στις εθνικές προτεραιότητες της χώρας. 

«Όπως είχα την ευκαιρία να πω στον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, η προσωπικότητά του, η διαδρομή του, η συγκρότησή του και η εμπειρία του, τον έχουν καταστήσει ώριμο και πανέτοιμο για να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία στις προκλήσεις της νέας του θέσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «πέραν του χαρτοφυλακίου του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει, βεβαίως, πάντα τις θέσεις της Επιτροπής με ανεξαρτησία, αλλά είναι ο Έλληνας Επίτροπος. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά, όχι μόνο για την Κυβέρνηση, αλλά για τον τόπο, γιατί είναι πάντα μέρος της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» και συμπλήρωσε πως «Θα κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας προφανώς ανοιχτούς σε καθημερινή βάση. Κινούμαστε απολύτως συντονισμένα στο ίδιο μήκος κύματος και είναι μια ευκαιρία για μένα με συναδελφικότητα, αγάπη και φιλία και με αισθήματα πατριωτικά, να του ευχηθώ τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στη νέα του αποστολή». 

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε: «Πράγματι αποχωρώ. Αποχωρώ σε λίγες ώρες από τώρα. Πρέπει να πω ότι είναι ίσως σπάνιο, αλλά εξαντλώ και το τελευταίο δευτερόλεπτο στην Αθήνα για να ξεκινήσω το επόμενο, από μεθαύριο, στις Βρυξέλλες. Όπως πολύ σωστά είπε προ ολίγου ο κ. Αντιπρόεδρος, η αποστολή είναι πάρα πολύ σημαντική, την ανέλαβα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές της, τις δυσκολίες της, αλλά και το τι έχω επωμιστεί, διότι πράγματι, ναι μεν αναλαμβάνω καθήκοντα, τα οποία ορίζονται με σαφήνεια από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά δεν παύω από το να είμαι ο Έλλην Εκπρόσωπος, ο Έλλην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ενισχυμένο το πολιτικό στοιχείο».

«Από την άλλη μεριά και εμείς εδώ στην Ελλάδα δίνουμε μια μάχη. Έχει αναλάβει ένα μεγάλο βάρος, μια τεράστια ευθύνη, να οδηγήσει τη χώρα έξω και μακριά από την κρίση και ευχόμαστε όλοι όλα αυτά που ζήσαμε να ανήκουν σύντομα στο παρελθόν.

Από τη δική μου σκοπιά, έχω αναλάβει και αυτή τη δέσμευση, στο πλαίσιο των νέων μου αρμοδιοτήτων, να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση αλλά και τα προγράμματα που έχει υιοθετήσει και προωθεί.

Η συνάντηση, όπως ελέχθη πρωτύτερα και από τον Αντιπρόεδρο, είχε και ένα άλλο σκοπό. Να εξετάσουμε από κοντά τις τρέχουσες εξελίξεις. Πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι σε αγαστή συνεργασία. Οι θέσεις που υιοθετούμε είναι θέσεις μελετημένες που υπηρετούν στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα και που περνούν ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη. Τίποτα απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν στον ευρύτερο περίγυρό μας, και για να είμαι συγκεκριμένος, δεν αναφέρομαι μονάχα στη στενή γειτονιά μας, αλλά και σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, όπου κεντρικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.