Για το κρίσιμο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ενημέρωσε το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.

Από τη συζήτηση που βρίσκεται ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο, καθώς δεν υπάρχει το επίσημο κείμενο του νομοσχεδίου αναδείχθηκε το πρόβλημα ορισμένων δανείων που μένουν εκτός ρύθμισης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες Πειραιώς, ΑΤΕ και Εγνατία σε πυρόπληκτους και αγρότες και κτηνοτρόφους επλήγησαν από τη γρίπη των πτηνών. Τα δάνεια αυτά κινούνται στο ύψος των 117 εκατ. ευρώ για την ΑΤΕ και 113 εκατ. Για Πειραιώς - Εγνατία, ενώ αφορούν συνολικά περί τους 36.000 οφειλέτες.

Στις αιτιάσεις των βουλευτών ο κ. Δένδιας δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ζητηθεί η παρουσία του υπουργού οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, σε επόμενο ΚΤΕ του κόμματος.

Σχετικά με το θέμα των ο κ. Δένδιας τόνισε πως ότι υπάρχουν 4 κατηγορίες. Αυτές αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, τα στεγαστικά, τα δάνεια των δανειοληπτών που είναι ενήμεροι, καθώς επίσης και η μετακίνηση πόρων στην ιδιωτική οικονομία, δηλαδή η δημιουργία ενός ταμείου για την ανάπτυξη.

Π.Τ.