Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Τη στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί να προκαλέσει με την παρουσία πολεμικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ και να εκβιάσει καταστάσεις, η Αθήνα απάντησε δυναμικά με μία διακλαδική άσκηση στο Αργοσαρωνικό.

Το ελληνικό Πεντάγωνο έβαλε «φωτιά» σε θάλασσα και σε αέρα δείχνοντας τις δυνατότητες των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων με τον «ΠΥΡΟΠΛΗΤΗ» , τον οποίο παρακολούθησε από μικρή σχετικά απόσταση  ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ»  μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το σενάριο της άσκησης  προέβλεπε την  ανακατάληψη μικρής νησίδας που είχαν θέση υπό έλεγχο εχθρικές δυνάμεις. Ολόκληρη η Συμμαχία γνωρίζει από ποιά χώρα απειλείται η Ελλάδα άρα το μήνυμα που έστειλε η Αθήνα ήταν ξεκάθαρο.

Βέβαια η έλευση του Γενς Στολτενμπεργκ στην Ελλάδα ήταν προγραμματισμένη και  η  ανταπόκρισή του στο να παρακολουθήσει  την άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» είχε συμφωνηθεί σε χρόνο που κανείς  δεν περίμενε η Τουρκία να στείλει  πολεμικά πλοία μαζί με το Μπαρμπαρόσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο ,όπως εξελίχθηκαν οι καταστάσεις, η παρουσία του Γ.Γ. τη δεδομένη στιγμή στην εν λόγω άσκηση ήταν σημαντική. Να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που Γ.Γ. του ΝΑΤΟ παρακολουθεί  εθνική άσκηση.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» όπου βρέθηκε για να παρακολουθήσει τον «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ», εντυπωσιάστηκε από τις σύνθετες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν και οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεών μας, με τις κινήσεις ακριβείας και τις  τεχνικές μάχης  που εφάρμοσαν, οι οποίες δύσκολα είναι αντιμετωπίσιμες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, του εξήγησε το σενάριο της άσκησης ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι διαθέτουμε ισχυρές  αποτρεπτικές δυνάμεις που εκτός από το εθνικό έδαφος είναι έτοιμες να προασπιστούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Βέβαια η ισχύς της αμυντικής μας θωράκισης σε σχέση με το μέγεθος της χώρας δεν συμβαδίζουν και γι αυτό όπως φαίνεται ο Γενς Στολτενμπεργκ  εντυπωσιάστηκε.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ παρακολούθησε τον ναυτικό αποκλεισμός της νήσου Πλατιά (που βρίσκεται ανάμεσα σε Αίγινα και Σαλαμίνα)    από 4 φρεγάτες, 8 πυραυλακάτους, 4 κανονιοφόρους και από ένα υποβρύχιο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το μικρό αυτό νησί υποτείθεται ότι είχε καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνεχώς εξηγούσε στον Γενς Στολτενμπεργκ  τι βλέπει να εξελίσσεται. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε εντυπωσιασμένος από την ακρίβεια, το συντονισμό, το ρεαλισμό και τον επαγγελματισμό που κυριαρχούσαν στην άσκηση.

Στη συνέχεια του ναυτικού αποκλεισμού και την ανάκτηση του θαλάσσιου ελέγχου, αερόστρωμνο ZUBR κατέβασε μεγάλο αριθμό ειδικών  δυνάμεων που με ταχύπλοα σκάφη περικύκλωσαν τη νησίδα Πλατιά με σκοπό την απόβασή τους. Παράλληλα επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη Mirage- 2000 και F-16 παρείχαν προστασία  από αέρος ενώ η νησίδα άρχισε να «βομβαρδίζεται» από  τα ελληνικά πολεμικά πλοία. Τα RF-4 που πετούσαν έδιναν τις θέσεις των εχθρικών δυνάμεων στην «Πλατιά».

Ταυτόχρονα μεταγωγικό ελικόπτερο Σινούκ πραγματοποιούσε παραπλανητική απόβαση από άλλη πλευρά.

Στο πλαίσιο του «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» πραγματοποιήθηκε επίσης:

*Ταχεία καταρρίχηση ομάδας ανορθοδόξου πολέμου στην εν κινήσει φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ.
*Προσέγγιση ταχέων σκαφών ομάδας ανορθοδόξου πολέμου εκατέρωθεν της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ.
*Διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων από ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού
*Ανάδυση υποβρυχίου Πόντος 
*Καταρρίχηση αλεξιπτωτιστών  από μεταφορικό ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού NH-90, από ύψος 30 μέτρων.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης  μάχης με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας την οποία υποστήριξαν αεροσκάφη F-16  και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού.

Μετά το τέλος της άσκησης οι συμμετέχοντες δυνάμεις απέδωσαν τιμές προς τα τιμώμενα πρόσωπα που επέβαιναν της φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα στην Αθήνα το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει τα ηνία της Βορειοτλαντικής συμμαχίας σε μια δύσκολη και ταραγμένη χρονική περίοδο, με πολλές και ανοικτές προκλήσεις ασφαλείας ν’ απειλούν ευθέως τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται την εποικοδομητική και ειλικρινή στήριξη όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει με επιτυχία στη δύσκολη αλλά καίριας σημασίας αποστολή του.

Καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών μας, είχαμε μια γόνιμη και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα, τις προκλήσεις ασφαλείας που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, για το μέλλον της Συμμαχίας, για την προοπτική των ευρωατλαντικών σχέσεων αλλά και για όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Υπενθύμισα στον κ. Στόλτεμπεργκ, ότι η Ελλάδα, σε όλη της την πορεία της εντός του ΝΑΤΟ, έχει συνεισφέρει και έχει τιμήσει στο ακέραιο τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, αγωνιζόμενη πάντοτε μαζί με τους συμμάχους της για την προάσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας όπου κι αν χρειάστηκε.  

Ο κ. Στόλτεμπεργκ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το αξιόμαχο και τη δύναμη πυρός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Πυρπολητής», όπου και ενημερώθηκε -αλλά και διαπίστωσε στην πράξη- τις ιδιαίτερες διεξότητες και ικανότητες αλλά και τον επαγγελματισμό των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Η χώρα μας, είναι ιδιαιτέρως περήφανη για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και μαχητικότητας και των τριών κλάδων των Ενόπλων της Δυνάμεων, κάτι που την κατατάσσει ανάμεσα στα κράτη με τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ στην Ευρώπη ίσως και παγκοσμίως.

Τέλος, διαβεβαίωσα το νέο Γενικό Γραμματέα, ότι από τη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εργασθώ εποικοδομητικά και με καλή διάθεση προκειμένου οι συνέργιες ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να συγκλίνουν ακόμα πιο πολύ, προς όφελος του κοινού οράματος των δύο Οργανισμών».