Σοβαρό "πονοκέφαλο" για την κυβέρνηση και κυρίωςγια τον αρμόδιο υπουργό, Μ. Χρυσοχοίδη αποτελεί πλέον η κατάσταση στη ΔΕΘ Α.Ε. Το μπάχαλο που επικρατούσε με τις μόνιμες συγκρούσεις του Διοικητικού Συμβουλίου έλαβε κυβερνητικές προεκτάσεις.

Ο Γιάννης Κωνσταντίνου είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και αποτελεί προσωπική επιλογή του Γ. Παπανδρέου ο οποίος και μεσολάβησε για τον διόρισμό του ως Πρόεδρο της ΔΕΘ. Ο Κώστας Μαυράκης, είναι εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και προσωπική επιλογή της Λούκα Κατσέλη. Ο άνθρωπος που ξέρει  τι εστί "Έκθεση", σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Κωσταντίνου επελέγη ως πρόεδρος της ΔΕΘ, όντας δικηγόρος, ο οποίος ωστόσο δεν έχει καμία εμπειρία διοίκησης, καμία σχέση με το σύγχρονο μάνατζμεντ, κανένα ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην εκθεσιακή πολιτική, "καμία επαφή με την αγορά της Θεσσαλονίκης και κανένα κύρος" λένε μέλη της ΔΕΘ Α.Ε..

Ο κ. Κωνσταντίνου έγινε γνωστός για την προσπάθειά του να κατέβουν οι εικόνες από τα δικαστήρια, να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος, να αναγνωριστεί η "μακεδονική μειονότητα" και η "μακεδονική γλώσσα".

  Φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί διορισμοί... δεν ευδοκίμησαν με αποτέλεσμα ο κ. Χρυσοχοίδης μαινόμενος να δηλώσει ότι

"Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό τη δημόσια αντιπαράθεση των δύο κυρίων. Σήμερα όλα τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι απολύτως προσηλωμένα στο έργο τους, αντί να αναλώνονται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις προσωπικού χαρακτήρα με επίκληση στοιχείων αδιαφανούς λειτουργία".

Το ιστορικό της διαμάχης

Την τεταμμένη κατάσταση - στα πρόθυρα μπάχαλου- που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στα ενδότερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ δεν  θα μπορούσε παρά να την περιγράψει η φράση "Ο σώζων εαυτό σωθείτο".

Τα συναδελφικά μαχαιρώματα μεταξύ του Προέδρου, Ι. Κωσταντίνου, και του Διευθύνοντα Συμβούλου, Κ. Μαυράκη, ήταν καθημερινά  με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους και οι δύο με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης, Χρυσοχοίδη. Την παραίτηση του υπέβαλλε την Τρίτη ο κ. Μαυράκης, ενω χτες το βράδυ απομακρύνθηκε και ο κ. Κωσταντίνου.

Τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα μέλη το Δ.Σ διέρρεαν πληροφορίες στον τοπικό Τύπο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες  Οι εφημερίδες και οι εδησεογραφικές ιστοσελίδες της Θεσσαλονίκης ανέφεραν χαρακτηριστικά στα ρεπορτάζ τους ότι  " Η Κυβέρνηση πρόκειται να παραιτήσει κάποιον από την ΔΕΘ". Το σενάριο αυτό εν τέλει επικράτησε.

Οι σχέσεις τους ήταν πολύ άσχημες τελευταία, αλλά γενικά ο κ.Κωνσταντίνου, φέρεται να έχει κακές σχέσεις με όλους τους συμβούλους, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

Τα μέλη του Δ.Σ. φέρονταν ιδιαίτερα εκνευρισμένα με τον πρόεδρο και δικηγόρο Γιάννη Κωνσταντίνου και μάλιστα απέστειλαν επιστολές στον αρμόδιο υπουργό, στις οποίες του δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να παραιτηθούν, αφού ούτε να συννενοηθούν μπορούν με τον πρόεδρο, ούτε φαίνεται να τον εκτιμούν, αφού διαπιστώνουν ότι οι ενέργειές του "έπληξαν το κύρος της ΔΕΘ και ζημίωσαν οικονομικά την εταιρεία".

Το σκάνδαλο με τη θυγατέρα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί ωστόσο στο εσωτερικό της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, λόγω του διορισμού της θυγατέρας του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ, κ. Κ. Μαυράκη, σε εταιρία που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη μελέτη των νέων εκθεσιακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Η κόρη του κ. Μαυράκη - ο οποίος εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου - προσελήφθη σε μία εκ των εταιριών που διεκδικούν τη μελέτη για την δημιουργία της νέας ΔΕΘ στη Σίνδο, και μάλιστα, την ώρα που έτρεχε ο σχετικός διαγωνισμός και είχαν κατατεθεί οι φάκελοι των υποψηφίων αναδόχων.

Η σύγκρουση αυτή είχε την αιτία της στους ελέγχους που έκανε ο πρόεδος της ΔΕΘ για τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του κ. Μαυράκη.

Στον διαγωνισμό για την εξεύρεση χρηματοοικονομικού, τεχνικού και νομικού συμβούλου για τα έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών της ΔΕΘ, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν συνολικώς επτά κοινοπραξίες.

Μία εξ αυτών αποτελείται από τις εταιρίες Τράπεζα Πειραιώς – Ευρωσύμβουλοι ΑΕ – Ernst & Young ΑΕ – Ευρωτέκ Μελετητική – Σχεδιασμός ΑΕ (και άλλες).

Η θυγατέρα του κ. Μαυράκη φαίνεται από τα έγγραφα ότι προσελήφθει στην Ernst & Young στις 21 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, όταν αυτές αξιολογούνταν.

Πόλεμος επιστολών

Η εμπλοκή του ονόματος της κόρης του έγινε από τον ίδιο τον κ. Μαυράκη, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΘ, η οποία κοινοποιήθηκε και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Ο κ. Κωνσταντίνου είχε απευθύνει πρόσκληση στο ΔΣ για σύγκλησή του, προκειμένου να εξεταστούν και άλλα κρίσιμα θέματα, που ο ίδιος έθετε, πέραν των υπηρεσιακών εισηγήσεων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ ζητούσε - μεταξύ άλλων - να επανεξεταστούν δύο υποθέσεις που ξεκινούσαν από τον κ. Μαυράκη: Πρώτον, ένας διαγωνισμός για σύναψη συμβολαίου αστικής ευθύνης των μελών του ΔΣ, διευθυντών και στελεχών της εταιρίας από απαιτήσεις τρίτων που προέρχονται από πράξεις και παραλείψεις τους και, δεύτερον, απ’ ευθείας αναθέσεις εργασιών σε τρίτες εταιρίες, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν από το προσωπικό του εκθεσιακού φορέα.

Η απάντηση που έλαβε από τον κ. Μαυράκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για «επιθέσεις και υπονόμευση», ανέφερε: «Είναι άθλιο ότι προσπαθήσατε να εμπλέξετε ακόμη και την κόρη μου σε αυτή την οργανωμένη επίθεση υπονόμευσης, που από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής σας ξεκινήσατε εναντίον μου. Προσπαθήσατε να βλάψετε ένα νέο άτομο που βρίσκεται στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του, προκειμένου να πετύχετε την άθλια στόχευσή σας».

Ο κ. Μαυράκης αρνούνταν το δικαίωμα του πρόεδρου να εισηγείται θέματα στο διοικητικό συμβούλιο, «καθώς δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων», ενώ ο κ. Κωνσταντίνου του απάντησε ότι «επιχειρείτε την υφαρπαγή μίας αρμοδιότητας που δεν σας ανήκει και, κυρίως, την αποφυγή της εξέτασης από το ΔΣ κρίσιμων θεμάτων, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας».

Ποιός είναι ο κ. Μαυράκης

Προσωπική επιλογή της υπουργού Εργασίας, κυρίας Λούκας Κατσέλη, ο κ. Μαυράκης τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου επί της θητείας της στο υπουργείο Οικονομίας. Το εκτελεστικό μέλος της ΔΕΘ εργάζεται στον εκθεσιακό φορέα εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολιτικός φίλος του συζύγου της κυρίας Κατσέλη και πρώην υπουργού, κ. Γερ. Αρσένη.

Επί της προεδρίας του κ. Δημ. Μπακατσέλου (2004-2009) στη ΔΕΘ, ο κ. Μαυράκης έλαβε υποτροφία 5.880 βρετανικών λιρών για συμμετοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό, καθώς ο τότε πρόεδρος αρνούνταν να λάβει τον μισθό του και τον παραχώρησε για υποτροφίες και κοινωφελές έργο.

Επίσης, είχε καταδικαστεί το 2003 – ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ - σε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση κατά του δικηγόρου που χειριζόταν τότε θέματα εκκαθάρισης προσωπικού, κατά τη διάρκεια του λειτουργικού διαχωρισμού της ΔΕΘ και της HELEXPO.

Πρώτα ο Μαυράκης μετά ο Κωσταντίνου

Την πεποίθηση ότι οι προσπάθειές του για διαφάνεια και αξιοκρατία στους κόλπους της ΔΕΘ ΑΕ "υποσκάφτηκαν συστηματικά από συγκεκριμένη μερίδα του διοικητικού συμβουλίου της", εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Κωνσταντίνου, μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ζητήσει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της εταιρίας.

"Μου αποδίδεται δημόσια προσωπική αντιπαράθεση με στέλεχος της διοίκησης αντί της προσήλωσης στο έργο που μου ανατέθηκε. Από ό,τι φαίνεται έτσι εκλήφθηκε η συστηματική ενυπόγραφη και τεκμηριωμένη ενημέρωσή μου προς την πολιτική ηγεσία και μόνο για τις εστίες διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που εντόπισα στο εσωτερικό της εταιρίας".

O κ. Κωνσταντίνου προσθέτει ακόμη ότι μοναδικό του μέλημα ήταν η συμπόρευση της ΔΕΘ με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας εποχής για τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συστηματικού διαλόγου με τη νέα δημοτική αρχή, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και, ιδίως, με τους φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας".

TAGS