Πραγματοποιήθηκε χθες η ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ως κεντρικός ομιλητής ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέπτυξε το θέμα: «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας» και ειδικότερα πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες εκφάνσεις, τις νέες αναδυόμενες απειλές στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Κικίλιας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ενώ κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στο πως βίωσε η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Η εσωτερική ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί σε συνθήκες απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξασφάλιση συνοχής και συμπληρωματικότητας μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πτυχών της ασφάλειας της EE. Οι αξίες και οι προτεραιότητες της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της προσήλωσής μας στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της προσέγγισης που θεσπίζεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας.

Όπως αναγνωρίζει αυτή η στρατηγική, οι σχέσεις με τους εταίρους μας, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι θεμελιώδους σημασίας για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει σημαντική και εξελίσσεται διαρκώς» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Όπως εξήγησε: «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις προσαρμόζονται και υιοθετούν νέες μεθόδους, όπως έδειξαν τα σχέδια επιθέσεων εναντίον αρκετών κρατών μελών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Οι απειλές προέρχονται πλέον από οργανωμένους τρομοκράτες και από τους επονομαζόμενους «μοναχικούς λύκους» (lone wolves), οι οποίοι ενδέχεται να έχουν αναπτύξει τα ριζοσπαστικά πιστεύω τους υπό την επίδραση της προπαγάνδας εξτρεμιστών και βρίσκουν υλικό κατάρτισης στο Διαδίκτυο».

Τέλος ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «Μέσα σε 4 μήνες, μέσα από συντονισμένες κινήσεις, συστηματική συνεργασία και κυρίως μέσα από σχέδιο, έχουμε καταφέρει να συλλάβουμε το Νο1 επικίνδυνο τρομοκράτη και να αποσοβήσουμε μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική επίθεση. Και δεν σταματάμε εδώ. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας δε θέλει καμία επανάπαυση».