Στο ρόλο του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας το ως τη «μεγάλη ευκαιρία για την οικονομική-παραγωγική μεταμόρφωση της χώρας».

Μιλώντας στο συνέδριο «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα», ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε πως πρόκειται για μία ευκαιρία που «που δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση ούτε αργοπορημένα, ούτε επιδερμικά, υπερ-συγκεντρωτικά και λίγο-πολύ ως ένα τυπικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί όσο πιο άκοπα γίνεται, για να αρχίσει να "πέφτει" χρήμα, όπως και στο παρελθόν, χωρίς να αλλάξει κατά βάθος τίποτε».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, για χώρες όπως η Ελλάδα, που «απειλούνται με συντριβή του παραγωγικού τους ιστού, μέσα από κοντόφθαλμα μέτρα σταθεροποίησης», η καινοτομία ξεπροβάλλει ως η μόνη δυνατότητα εξόδου, και για την στήριξή της «ο ρόλος της πολιτείας είναι πολλαπλός, και για χώρες σε ασφυκτικό κλοιό λιτότητας, πιεστικά σημαντικός».

«Στην Ελλάδα, αυτήν την περίοδο, πολλές καινοτόμες δράσεις, που απαιτούν κεφάλαια "βαλτώνουν" λόγω ένδειας χρηματοδότησης», προσέθεσε, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η εκμετάλλευση των εξωγενών πηγών χρηματοδότησης της καινοτομίας, όπως τα προγράμματα χρηματοδότησης και το ΕΣΠΑ, από το οποίο υπολογίζεται μέχρι το 2020 να απορροφηθούν 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ, και σε αντίθεση με τα προηγούμενα, και το οποίο εξαρτάται από την εκπόνηση και εκτέλεση στρατηγικών «έξυπνης εξειδίκευσης» που συνδέονται με περιφερειακή ανάπτυξη- συμμετοχικές-διαδικασίες- «πάντρεμα» του τοπικού παραγωγικού ιστού με τεχνολογικές- καινοτομικές δεξιότητες- συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων, και όχι απλώς τήρηση νομότυπων διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «ο κομματικός ζυγός στα πανεπιστήμια, στην έρευνα, στην αγορά, στον τραπεζικό δανεισμό, στη γραφειοκρατία, στις προσέθεσε "επιδοτήσεις", έχει μεταβάλει πολλούς από δημιουργούς σε υπαλλήλους» και «αυτό δεν αλλάζει με έναν νόμο, ούτε με ένα μεγάλο ΕΣΠΑ, αλλά απαιτεί τη "μεγάλη συνωμοσία του καλού"».

«Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες. Η επιχειρηματική αγωγή προς όφελος των πολλών πρέπει να αντικαταστήσει την επιχειρηματική δράση των καπάτσων», ώστε «να διαμορφωθούν οι βάσεις μιας συλλογικής συνείδησης που πρέπει να "ξανακτίσουμε"», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και κατέληξε:

«Το κέντρο ισορροπίας είναι μπροστά μας. Καινοτομία-επιχειρηματικότητα, στις κοινωνίες με αγορές και όχι στην κοινωνία της αγοράς, μπορούν να λειτουργήσουν μέσα από την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και τις μελετημένες, τολμηρές, απελευθερωτικές πολιτικές των εκλεγμένων κυβερνήσεων».