Αποτίμηση της θητείας του ως πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir και αναφέρθηκε εκτενώς και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τον Ιούλιο του 2012 είχε καλέσει τους επικεφαλής οικονομολόγους των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στους οποίους έθεσε το ερώτημα αν εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα ανήκει στη ζώνη του ευρώ.

«Όλοι, ανεξαιρέτως, μου είπαν όχι» είπε ο Μπαρόζο και προσέθεσε:

«Διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ και η ευρωζώνη προστατεύτηκε».

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πολλές φορές έδειξε την αντίθεσή του στα τεκταινόμενα σε κράτη μέλη της ΕΕ καλώντας για παράδειγμα τις πλέον εύπορες χώρες να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.

Ταυτόχρονα, όπως χαρακτηριστικά είπε, κάλεσε τους Έλληνες να θέσουν τέλος στα «πολιτικά παιχνίδια τους που όπως αναφέρει διακύβευαν την αξιοπιστία τόσο της χώρας τους όσο και της ζώνης του ευρώ».

Τέλος ερωτώμενος ποια ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση που έζησε ως πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει τη σύνοδο της Ομάδας των «20» στις Κάννες όπου, όπως σημειώνει, επιχειρήθηκε να τεθεί η Ιταλία υπό την κηδεμονία του .ΔΝΤ

Η Μέρκελ συμφωνούσε με αυτή την επιλογή, αναφέρει ο Μπαρόζο, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρομπάι αντιτάχθηκαν. «Στο τέλος μας δικαίωσε περιέργως ο Ομπάμα» αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.