«Έπειτα και από τα θετικά stress tests, τα 11,4 δισ. Ευρώ του ΤΧΣ θα μπορούσαν να περιληφθούν στο "κεφαλαιακό απόθεμα" της χώρας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο υπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο Capital + Vision «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα», επεσήμανε πως η νέα σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της αναμένεται να προσδιοριστεί έως τις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, θα βασίζεται:

  • Στη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές
  • Στην ύπαρξη κεφαλαιακού αποθέματος που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα
  • Στο νέο μεταρρυθμιστικό πρότυπο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε και τους βασικούς πυλώνες του νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που προωθεί η κυβέρνηση και που θα περιλαμβάνει:

  • Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  • Τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα
  • Την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και του εκπαιδευτικού συστήματος
  • Την εφαρμογή ενός προγράμματος σταδιακών φοροαπαλλαγών σε συμφωνία όμως με το στόχο της δημοσιονομικής σύγκλισης.

Παράλληλα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Η χώρα δεν θα βρεθεί από την "κόλαση" στον "παράδεισο", από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προσπάθεια. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων».

Ο κ. Χαρδούβελης κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τις τράπεζες να «πρωταγωνιστήσουν» στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία τονίζοντας χαρακτηριστικά: 

«Μέρα με τη μέρα γίνεται πιο αποδεκτό ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας μας είναι το πεδίο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε τη μάχη της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει πλέον ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Το βασικό ζητούμενο πλέον είναι να ξεκινήσει ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, το συντομότερο δυνατό». 

Ζήτησε δε από τις τράπεζες να επιστρέψουν στον πρωταρχικό τους ρόλο, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σημειώνοντας πως αυτό «σημαίνει ότι το θετικό κλίμα περνάει και στην καθημερινότητα με την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Τέλος, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιταχύνει σημαντικά το σχετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ο στόχος έως το τέλος του 2016 είναι έσοδα 9,6 δισ. ευρώ.