current views are: 4

1 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:07

Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν περιθώρια για γκρίνιες και προσωπικές στρατηγικές

Με αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες της Ολομέλειας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο. 

Δημοσίευση 11:07’
αρθρο-newpost

Με αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες της Ολομέλειας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο. 

Με αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου αλλά και άλλων στελεχών άρχισε την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες της Ολομέλειας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βενιζέλος: «Η Δημοκρατική Παράταξη θέλουμε να είναι Ελιά συν και όχι Ελιά μείον. Το εγχείρημα της Ελιάς ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα. Κάποιοι όμως ξεχνούν πόσο δύσκολο ήταν να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Ξεχνούν τις ευθύνες την περιόδου 2004-2009».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δέχεται άδικη κριτική. «Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο ήταν τεράστιος. Εμείς χαράξαμε την Εθνική Στρατηγική».

«Κάποιοι νομίζουν ότι θα ευνοηθούν, αν αποσταθεροποιήσουν τη χώρα… όποιος δεν έχει δείξει συνεννόηση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει τιμωρηθεί ιστορικά» τόνισε επίσης. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην καμπή πριν από την έξοδο στο μνημόνιο, και την επιτήρηση της τρόικας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε ένα άγονο πολιτικό κλίμα, και αδυναμία συνεννόησης.»

Όσον αφορά το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται συμπεριφορές μικρομεγαλισμού και αλαζονείας. Επίσης δεν δέχεται το χαρακτηρισμό… σημερινό ΠΑΣΟΚ και αυτό να το λένε αυτοί που θεμελίωσαν τη συνεργασία με τη ΝΔ.» Έκανε λόγο για συνέδριο ανάδειξης της Δημοκρατικής Παράταξης, και όχι σχηματισμών και μηχανισμών. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για γκρίνιες και για προσωπικές στρατηγικές» επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα, για κάποιους εντός του Κινήματος, που χρησιμοποιούν τον όρο «σημερινό ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε τον όρο», που υπονοεί ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δέχεται το μνημόνιο και συνεργάζεται με τη ΝΔ, πολύ περισσότερο όταν αυτό προέρχεται από εκείνους που θεμελίωσαν τη συνεργασία.
Τόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατό να δέχονται το «αξιακό μας πλαίσιο» και να αγωνίζονται γι αυτό, στελέχη της «Ελιάς» που δεν είχαν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ των καλών περιόδων και να αρνούνται να το πράξουν στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κάλεσε «να αφήσουν την παράταξη να αναπνεύσει.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια γενναία και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, όπως είπε, δεν προϋποθέτει μόνο την πολιτική βούληση του κράτους και των κομμάτων αλλά και την πολιτική βούληση της κοινωνίας.

Σε σχέση με την οικονομική πολιτική ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας. «Η Εθνική Στρατηγική είναι τα 7 βήματα εξόδου που παρουσίασα από την κρίση και το μνημόνιο. Πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο που θα απαρτίζεται από προοδευτικές δυνάμεις. Οι ανάγκες της χώρας τρέχουν και οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις τρέχουν». 

Σχετικά με το έλλειμμα ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «To δημοσιονομικό μας έλλειμμα είναι στο 1,2%. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ανταποκριθεί στην κρίση στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία. 

Υπάρχουν σοβαρές τράπεζες που λένε ότι το έλλειμμα είναι 115% του ΑΕΠ και όχι 175%. Υπάρχουν σοβαρές τράπεζες που λένε ότι το έλλειμμα είναι 115% του ΑΕΠ και όχι 175%. 

Τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών στα stress tests είναι δείγμα ότι η οικονομία ανακάμπτει. Είναι δείγμα ότι θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Αναφορικά με την προεδρολογία ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι: «Όποιος δεν έχει επιδείξει συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ιστορικά, έχει τιμωρηθεί. Για αυτό στόχος μας είναι μια προοδευτική κυβέρνηση. Πρέπει να κερδίσουμε εθνικό χρόνο και όχι κυβερνητικό χρόνο. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.»

 


σχετικα αρθρα